Ma 2024. 6 13.
Antal, Anett napja van.
Látogatók száma : 56739619    
Honlapkeszites

Október a látás hónapja - Idén a száraz szem szindrómával foglalkoznak

Idén is megrendezik a "Látás hónapja" programsorozatot, az októberi kampány fókuszában ezúttal a száraz szem hatékony kezelése áll.


Tóbiás Richárd, a szervezõ Magyar Látszerész Szövetség elnöke az MTI-nek hétfõn telefonon elmondta, az egész hónapban (október 1-31.) tartó program keretében az ország háromszáz optikai boltjában lehet vizsgálatra jelentkezni, ezekben ingyenes látásellenõrzéssel és szaktanácsadással várják az érdeklõdõket.     

Az idei program központi témája a száraz szem szindróma kezelése.     

A szakember tájékoztatása szerint ez a panasz a lakosság 45 százalékát érinti, elsõsorban a városi lakosság körében gyakori. Szemszárazságot okozhat a számítógépek, tabletek és az okostelefonok gyakori használata, de a lakás száraz levegõje és a kevés folyadékfogyasztás is. A szindróma kialakulhat valamilyen betegség hatására is, vagy a nõknél menopauza idején.     

A kevés pislogás a szem felszínének kiszáradását okozza, ami akár a látóélesség rovására is mehet, ezért érdemes ezzel a jelenséggel foglalkozni - hívta fel a figyelmet Tóbiás Richárd.     

A Látás hónapja programsorozatot 2005 óta rendezik meg, a szövetség elnöke azt mondta, évrõl évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon. Míg az indulás évében 30 ezren, addig tavaly már 65 ezren vettek részt az októberi szûrõvizsgálaton.     

A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája. Az intézmény közleményében idézték Nagy Zoltán Zsolt klinikaigazgatót, aki elmondta, Magyarországon a szürkehályog a leggyakoribb látásprobléma, emellett gyermekkorban a kancsalság, a veleszületett rendellenességek, majd felnõttkorban a glaukóma (zöldhályog), a fénytörési hibák és a cukorbetegség szövõdményeként jelentkezõ szemfenékproblémák, illetve az idõskori makuladegenerációk a leginkább jellemzõek.     

A klinikaigazgató azt tanácsolta, hogy az októberi akció részeként azok is nézessék meg a szemüket, akiknek nincs panaszuk, a szembetegségek ugyanis gyakran lassan, szinte észrevétlenül alakulnak ki és okoznak visszafordíthatatlan elváltozásokat.     

Az idei, 13. alkalommal megrendezett programhoz kapcsolódó optikai boltok listája megtalálható a http://www.latashonapja.hu honlapon.

MTI - Kanizsa2017-10-03 04:44:00


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül