Ma 2024. 7 27.
Olga, Liliána, Natália napja van.
Látogatók száma : 56818844    








Honlapkeszites

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításához

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya projekt minél gyorsabb megvalósításához az érintett vállalatok - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-t.


A közlemény szerint a minisztériumban tartott egyeztetésen elhangzott: az építkezés a terveknek megfelelõen halad, egy éven belül már folyhatnak a kísérletek a pályán. Jelentõs a hazai és nemzetközi érdeklõdés, amelyet a V4 országokkal már aláírt, illetve az Ausztriával és Szlovéniával tervezett szándéknyilatkozat is megerõsít.     

A tárca közlése szerint a kormány ezt követõen is kiemelten támogatja a projektet, de elsõdlegesen a piaci igények határozzák meg annak tényleges tartalmát. A hatékonyabb megvalósítás érdekében a minisztériummal már megkötött szándéknyilatkozaton túl még szorosabb együttmûködést vállalnak az érintett vállalatok. Ezáltal nemcsak sokkal nagyobb versenyelõnyre tehetnek szert, hanem a konzorcium tagjai között is eredményesebb munka kezdõdhet.     

Az NGM közleményében kiemelte: a résztvevõ szervezetek - az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft., az AVL Autókut Mérnöki Kft., a Knorr-Bremse Kft., a Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt., az IBM Hungary Kft., a Valeo Auto-Electric Hungary Kft., a Valeo-Siemens eAutomotive Hungary Kft., az Ericsson, a BASF Hungária Kft., a Continental Automotive Hungary Kft., az Audi Hungaria Zrt. és a T-Systems - képviselõi ismét üdvözölték a hazai autóipar egészére pozitívan ható kezdeményezést, illetve bíznak annak sikeres megvalósításában.     

A mintegy 40 milliárd forintból megépülõ zalaegerszegi tesztpálya felépítését az idén májusban jelentették be. A pályán egyebek mellett önjáró, tehát vezetõ nélküli autókat tesztelnek majd. Az építkezéshez a kormány mintegy 35 milliárd forint támogatást biztosít.     

A tervek szerint olyan központot építenek ki benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, amelyek lehetõvé teszik, hogy a térség országaiban mûködõ jármûgyártók tesztelhessék autóikat, akár hetekre, hónapokra ideköltözve. Közép-Európa egyik legnagyobb ilyen beruházása lesz a zalaegerszegi.

MTI - Kanizsa



2017-10-03 08:04:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül