Ma 2024. 6 13.
Antal, Anett napja van.
Látogatók száma : 56739627    
Honlapkeszites

Workania: a legrosszabbul fizetett ágazatokban nõttek a legjobban a bérek

A legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdõ területeken volt idén a legmagasabb a bérnövekedés az elmúlt évekhez képest, de a fizetések még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól - derült ki a Workania állásportál által mûködtetett Fizetesek.hu online kutatásából.


A Workania az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: a bérek a szociális ellátás területén az egy évvel ezelõtti 175 ezer forintos átlaghoz képest 25 százalékkal nõttek. A vendéglátóiparban 18 százalékkal, a szálláshelyeken és az építõiparban 16 százalékkal, a fafeldolgozás és bútorgyártásban 19 százalékkal, a közlekedés és logisztika területén 16 százalékkal, a postai és futárszolgáltatóknál, valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15 százalékkal lehet idén többet keresni, mint tavaly.     

A felmérés szerint a legmagasabbak a magyar átlagbérek az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén, az ilyen cégeknél dolgozók átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek. A második helyen a tanácsadó és konzultációs cégek állnak 450 ezer forintos átlagbérrel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak. Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál valamint a kutatás-fejlesztés területén. A 10 legjobban fizetett iparág közé bekerült még az autó- és jármûgyártás, a papírtermékek gyártása, a vegyi- és gyógyszeripar, valamint az energetika.     

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerõhiány. A vendéglátóiparban havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint. Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret. A szintén nagy munkaerõhiánnyal küzdõ feldolgozóipar (340 ezer forint), az építõipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezõnyben helyezkedik el.

MTI - Kanizsa2017-10-03 13:15:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül