Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949073    








Honlapkeszites

Munkajogi kisokos

Újabb lépést tettek az Ausztria-Magyarország „Európai Területi Együttmûködés” CÉL 3 Program „Zukunft im Grenz Raum – Jövõ a Határtérségben” projektért felelõs szakemberek azért, hogy azok a munkavállalók, akik nincsenek tisztában jogaikkal, lehetõségeikkel, információhoz jussanak, mégpedig paragrafusoktól, jogi szaknyelvtõl mentes, érthetõ megfogalmazásban. Ezért jött létre a Munkajogi kisokos – tájékoztató a magyar munkavállalók részére címû, kétnyelvû (magyar és német – a szerk.) kiadvány, melyrõl a Kistérségi Információs és Tanácsadó Irodában tájékoztatták a sajtó képviselõit.

Az ingyenes jogi tanácsadás mellett elkezdtük az ingyenes kiadványok szerkesztését is. Elsõként a munkajoggal kívántunk foglalkozni. – mondta el Horváth Csaba projektvezetõ. – Kevés ember polcán található meg otthon a munka törvénykönyve, s ha a birtokukban is lenne, nem biztos, hogy eligazodnának a paragrafusok között. Sajnos a magyar munkavállalók jogérzékenysége meglehetõsen gyenge, legtöbbször valóban nincsenek tisztában a jogaikkal, de elõfordul, hogy a munkavállalási kényszer hatására nem mernek lépéseket tenni. Ezt pedig a munkáltatók ki is használják. Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – a szerk.) és az ÖGB (Osztrák Szakszervezeti Szövetség – a szerk.) egy évvel ezelõtt azért fogott bele ebbe a projektbe, hogy nagy mértékben csökkenjen az ilyen esetek száma. 


A könyv elsõ kiadása két héttel ezelõtt került ki a nyomdából 3000 példányban, s már minden darab elfogyott. A szerzõk, dr. Péter Nóra és dr. Kovács Bernadett kiemelten foglalkoztak a szabályok ismertetésével, emellett az érdeklõdõk találnak a kötetben iratmintákat és azon intézmények, érdekvédelmi szervezetek listáját, ahol tanácsot, segítséget kaphatnak. Az újabb kiadások mindig frissítve jelennek majd meg, hiszen a törvények, jogszabályok folyamatosan módosulnak, változnak.
Társadalombiztosítás és nyugdíjrendszer lesz a témája a következõ köteteknek, melyek továbbra is a „Zukunft im Grenz Raum – Jövõ a Határtérségben” projekt keretein belül jelennek majd meg.

S.E.



2010-01-28 14:02:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül