Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948835    








Honlapkeszites

Mentõsök alapítványa

Az elmúlt év nyarán alapították meg a kanizsai mentõállomás dolgozói a Nagykanizsa és Térsége Mentõalapítványt abból a célból, hogy szûkös anyagi lehetõségeiken javítsanak. Az Alapítvány felvállalta városunk és térsége mentõellátásának korszerûsítését.

 Az életmentéshez szükséges eszközök az Országos Mentõszolgálat által rendszeresítve vannak – mondta el lapunknak Ténai Péter, az alapítvány kuratóriumának elnöke –, de a betegek kényelméhez és a mi munkánk megkönnyítéséhez, a munkafeltételek javításához való eszközök beszerzése már jóval nehezebben lehetséges. Eddig ezeket az eszközöket csupán pályázatok és támogatások útján tudtuk beszerezni, s most már bejegyzett közhasznú szervezetként több lehetõségünk lesz. Fontos számunkra, hogy mindenkor bõvüljön az eszközparkunk, hiszen mindig van hova fejlõdni. Az alacsonyabb szintû felszereléssel ellátott mentõkocsikat is szeretnénk folyamatosan magasabb szintre emelni. Megkeressük az illetékességi területünkhöz tartozó önkormányzatokat is, akikkel eddig beszéltünk, tõlük ígéretet már kaptunk, biztosítottak a támogatásukról. Sajnos náluk is minimális a keret, nem is várjuk, hogy milliós nagyságrendben támogassanak minket, néhány ezer forint értékû munkaeszközöknek is tudunk örülni, azoknak is nagy hasznát tudjuk venni.


Ténai Péter hangsúlyozta, hogy a fejlesztések mind a lakosság, mind a mentõsök érdekeit szolgálják, csakúgy, mint a másik cél, melyet kitûztek maguk elé: bõvíteni kívánják a polgárok elsõsegélynyújtással és egészségmegõrzéssel kapcsolatos ismereteit. Minden mentõs nevében mondta el Péter, hogy hibásnak tartják azt a szemlélet, miszerint a balesetek vagy hirtelen rosszullétek szemtanúi nem alkalmazzák az elsõsegély alapvetõ lépéseit, mondván nem akarnak kárt tenni a másikban. Ez a hozzáállás azért is rossz, mert például – akármilyen drasztikusan is hangzik – inkább törjön el egy ember bordája, mint meghaljon a gyors, szükséges újraélesztés hiánya miatt.
A közhasznú alapítványként való mûködés lehetõvé teszi számukra, hogy – két év teljes mûködés után – a személyi jövedelemadó 1%-át is megkaphassák azoktól, akik erre a célra szánják. Február 26-án pedig sor kerül az elsõ alapítványi bálra is, melyet a Nagykanizsa és Térsége Mentõalapítvány szervez.
S végül egy kis statisztika: mint ismeretes, a mentõk kétféle esetben vonulnak ki: ha a háziorvos hívja õket, miután õ már látta a beteget, vagy ha maga a beteg, a hozzátartozója vagy szemtanú értesíti a mentõket. Ez utóbbi körülbelül 3600 alkalommal történt meg az elmúlt évben, s összesen 5477 esetben vonultak ki a nagykanizsai mentõsök 2009-ben.

S.E.



2010-02-02 10:41:19


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül