Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948994    








Honlapkeszites

A mindennapok hõsei Zalában

„A Bátorság elsõ vonala! Adj vért! Válj a mindennapok hõsévé!” – Ezzel a mottóval hirdette meg az Országos Rendõr-fõkapitányság és a Magyar Vöröskereszt az I. Rendõrségi Véradónapot, mely mottót Zala megyében is komolyan vették a rendõrök, akik közül többen vérüket adták, hogy ezáltal másokon segíthessenek.

Zalában február 8-án Keszthelyen, február 10-én Nagykanizsán, február 11-én pedig Zalaegerszegen, a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság épületében várták a segíteni akaró kollégákat véradásra. Február 15-én pedig Keszthelyen zárul a sorozat. A megyeszékhelyi helyszínen Benkõ Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Zalaegerszegi Városi Szervezetének területi vezetõje elmondta, hogy a Véradónap sikeres volt, szép számmal jelentkeztek véradásra a zalai rendõrök, csak február 11-én 31–en éltek a társadalmi felelõsségvállalás ezen formájával.


A véradás szükségességérõl szólva elmondta, hogy vér nélkül ma már nincs gyógyítás, az orvostudomány fejlõdésével egyre több mûtétet hajtanak végre a kórházakban és ez növekvõ vérigényt jelent. Véradásokat pedig elsõsorban olyan helyen tudnak szervezni, ahol nagyobb csoportok vannak egyszerre jelen (pl. munkahelyeken), ezért is örülnek a Rendõrség ilyen irányú kezdeményezéseinek, amit mindenképpen követendõnek tartanak.

Benkõ Lászlóné a véradást követõen köszönetképpen egy szívet formázó stresszoldó labdát és egyéb ajándékokat adott át a résztvevõ rendõröknek, a mellékelt képen éppen Horváth Milán r. hadnagynak, a ZMRFK Bevetési Szolgálat munkatársának.

Volt olyan rendõr is, aki nemcsak maga adott vért, de elhozta családját is. Pintér László r. alezredes, a ZMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetõje például feleségével és 18. életévét a közelmúltban betöltött fiával együtt érkezett.

Háttéranyag az I. Rendõrségi Véradónaphoz

2008. február 11., Esztergom-Kertváros. Ezen a napon, szolgálatteljesítés közben halt hõsi halált Borbély Zoltán posztumusz rendõr hadnagy.

2009. február 11., Esztergom. Halála elsõ évfordulóján az Esztergomi Rendõrkapitányság állománya azzal tisztelgett Borbély Zoltán emléke elõtt, hogy a Rendõrkapitányság épületében, a helyi véradóállomás munkatársainak közremûködésével, kitelepüléses, szolidaritási véradást szervezett, melynek zárásakor 107 fõ (hivatásos és civil) résztvevõ megjelentésérõl számolhatott be. Ugyanakkor megfogalmazták a javaslatot Országos Rendõrségi Véradónap létrehozására, melynek dátuma évrõl-évre február 11-e. A nap krónikájához tartozik még, hogy Esztergom város polgármestere, Meggyes Tamás alapításával és Habsburg György elnökletével megalakult az Õrláng Alapítvány, amely a szolgálatteljesítés közben hõsi halált halt, vagy megsérült kollégák és hozzátartozóik megsegítésére jött létre.

2009. május 9-10., Esztergom-Repülõtér. Két napos bûn- és baleset-megelõzési program keretében dr. Bencze József r. altábornagy, országos rendõrfõkapitány és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke aláírta azt a megállapodást, amely szerint 2010-tõl kezdõdõen február 11. a Magyar Köztársaság Rendõrségének hivatalos véradónapja.

2010. február 11., Esztergom. Az együttmûködésnek köszönhetõen az ország minden megyéjében, több helyszínen is megtartásra kerül az I. Országos Rendõrségi Véradónap, melynek mottója: Az országos rendezvény hivatalos megnyitójára 2010. február 11-én 10.00 órakor, az Esztergomi Rendõrkapitányságon kerül sor.

Az önkéntes véradással nemcsak Borbély Zoltánnak kívánunk emléket állítani, de tisztelgünk azon rendõrök emléke elõtt is, akik mindannyiunk biztonságának megóvása érdekében teljesített szolgálatuk közben haltak hõsi halált. Véradásunk néma fõhajtás a hõsök elõtt, egyben néma tiltakozás az erõszak ellen.

Február 11-ének azonban más apropója is van. 1992-ben II. János Pál pápa a Lourdes-i szûz emlékére ezt a napot jelölte ki a betegek, elesettek, a rászorulók és segítõik, támogatóik és orvosaik világnapjává. Ezért e napon véradásunkra várjuk azokat a civileket is, akik szolidaritásukat ilyen módon kívánják kifejezni.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a véradásszervezésben. A biztonságos és folyamatos betegellátáshoz évente mintegy 500.000 egység vérre van szükség, melyhez évente 11 ezer véradó eseményen 450 ezer donor mozgósítását végzi a szervezet.

A Magyar Vöröskereszt köszöni a Rendõrség valamennyi dolgozójának önzetlen segítségét, azt, hogy véradóként eddig is és ezután is segítik rászoruló embertársaink életének megmentését.

Csizmazia Péter sajtóreferens



2010-02-11 12:54:17


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül