Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949239    








Honlapkeszites

Fókuszban a gyalogosok és a kerékpárosok (Zala MRFK)

Napjainkban a gyalogos és kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, mint a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevõinek aránya a közlekedési baleseteken belül magas. Ezekre jellemzõ, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos sérüléssel, vagy tragikus kimenetellel végzõdnek.


Az elsõdleges országos statisztikai adatok szerint 2010. január 1-jétõl február 14-ig 82 személy vesztette életét a közutakon, akik közül 20 gyalogos és hét kerékpáros volt.
Megyénkben a helyzet valamelyest kedvezõbb képet mutat, mivel halálos kimenetelû baleset egyáltalán nem történt. Zala megyében a 2010. február 25-ig történt 43 személyi sérüléssel járó balesetbõl tizenegy esetben volt érintett kerékpáros, illetve gyalogos.

A KRESZ értelmében alapvetõ elvárás, hogy kerékpárját hajtó személy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal legyen kivilágítva és lakott területen kívül fényvisszaverõ mellényt viseljen! Ha a kerékpárt toló személy, vagy a gyalogos lakott területen kívül úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverõ mellényt (ruházatot) kell viselnie! Ennek hiányában esélyt sem ad a forgalom más résztvevõjének, hogy õt idõben észlelje.

A gyalogosan és kerékpárral közlekedõk közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvetõ közlekedési szabályokkal és, sajnos, egyre gyakoribbak az olyan esetek is, amikor szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket (pl. tilos jelzésen haladnak át, vagy a kijelölt gyalogos-átkelõhelytõl távolabb próbálnak átkelni az úttesten). A gyalogosok közlekedésére jellemzõ, hogy figyelmetlenek, nem kellõen körültekintõek, takarásból lépnek az úttestre, vagy egyszerûen rosszul becsülik meg a közeledõ jármû távolságát, vagy annak sebességét.

A kerékpárosokat érintõ közlekedési balesetek bekövetkezésének másodlagos okaként gyakran az ittasan biciklire ülõ személy felelõtlen magatartását találni. Zala megyében 2010. január 1. és február 25. között egy baleset okozója volt ittas kerékpáros.

A fentiekre tekintettel az Országos Rendõr-fõkapitányság rendészeti fõigazgatója a gyalogosok és a kerékpárosok által okozott, illetve elszenvedett balesetek megelõzése érdekében 2010. március 1. és 31. között fokozott közúti ellenõrzést rendelt el.

Az ellenõrzésben a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság rendõrei is részt vesznek, naponta több órán keresztül, párhuzamosan a megye több pontján lehet majd ellenõrzésekre számítani, elsõsorban a biciklisek és gyalogosok számára balesetveszélyes helyszíneken.

Többek között olyan helyeket keresnek fel a rendõrök, ahol a gyalogos forgalom kettõnél több sávon átvezetõ gyalogos-átkelõhelyen zajlik és a forgalmat az adott helyen fényjelzõ készülék nem irányítja, vagy ahol a gyalogos-átkelõhely közvetlen közelében gyalogosok jellemzõen átkelnek az úttesten, illetve a gyalogos-átkelõhely iskola környékén van.

A biciklisek olyan helyeken találkozhatnak rendõrökkel, ahol gyakran az adott útszakaszra vonatkozó behajtási tilalom ellenére közlekednek, vagy ahol jellemzõen a járdán hajtanak és ezt a közlekedési szabályok nem teszik lehetõvé, illetve ahol a kerékpárút, vagy kerékpársáv a gépjármûforgalomra alkalmas úttesten kerül átvezetésre.

A rendõrök az egész hónapos akció során kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok és kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartatására, a gyalogosok és kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára, a kerékpár kötelezõ tartozékainak meglétére, valamint az ittasan kerékpározók forgalomból történõ kiszûrésére.

A fentieken kívül természetesen nem mennek el szó nélkül a többi szabályszegés mellett sem, így például a sebességtúllépést elkövetõk, az ittas jármûvezetõk és a passzív biztonsági eszközök használatát elmulasztók ellen továbbra is fel fognak lépni.

Csizmazia Péter sajtóreferens
 



2010-02-26 10:36:16


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül