Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948373    








Honlapkeszites

140 évvel ezelõtt alakult meg a Polgári Olvasókör

A Kiskanizsán élõ, és a településrõl elszármazott médiaszemélyiségeket hívta meg az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Kiskanizsai Polgári Olvasókör az Olvasókör megalakulásának 140. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre.

A rendezvényen megjelent Marton István polgármester, Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ, Polai József önkormányzati képviselõ és Dr. Páhy János plébános. A kanizsai lovashuszárok jelenlétükkel emelték az ünnep fényét.
A vendégeket elsõként Salamon Sándorné, az Olvasókör elnöke köszöntötte a Móricz Zsigmond Mûvelõdési Házban, majd gyertyát gyújtott az 1870-es évekig visszamenõleg mindazok emlékére, akik a múltban sokat tettek Kiskanizsáért.


Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke köszöntõ beszédében utalt rá, hogy 1870 márciusában Kiskanizsa lakosságának öntudatos polgárai hozták létre saját egyesületüket, a Polgári Olvasókört. Vezetõjük, irányítójuk Hajgató Sándor helyi tanító lett. A rendezvényt 2000-ben hagyományteremtõ céllal indították el. A korábbi években többek között vendégül látták Dr. Rédei János nyelvészprofesszort, Dr. Fülöp Andrást, a határainkon túl is ismert pilótát, továbbá sportolókat és Dr. Kulcsár Gyulát, a culevit feltalálóját. Orvosaikat, egykori tanáraikat, a zeneiskola növendékeit, akik Nagykanizsa zenei- és kulturális életében jelentõs szerepet játszottak, illetve játszanak ma is.
„Vendégeink munkája nem könnyû – hangsúlyozta. Sokféle elvárásnak, igényességnek, minõségnek kell megfelelniük a mindennapok rohanó tempója mellett, és annak is, ahogy a költõ fogalmaz: Az igazat mondd, ne csak a valódit. Idei ünnepünkön szeretnénk nekik köszönetet mondani a helytállásért, fáradtságos munkájukért.”
Akik részt tudtak venni az ünnepségen, megoszthatták kiskanizsai emlékeiket a hallgatósággal. Elsõként Bakonyi Erzsébet állt a mikrofon mögé, a munkában lévõ Varga György fotóriporter helyett édesapja szólt, majd Donát Bernadett, Vincze Adél, Gerócs Balázs, Molnár László és Lukács Ibolya következett.
Az olvasóköri évfordulós ünnepség összekötötte a múltat a jelennel, hiszen a településrõl elszármazottak – ha csak rövid ideig is –, együtt lehettek az otthon maradottakkal.
B.E.



2010-03-08 13:47:37


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül