Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948310    








Honlapkeszites

Lakossági fórum a 74-es fõút palini elkerülõ szakaszáról

A 74. számú fõút Nagykanizsa – Palin elkerülõ szakasz építése az 1+437-5+800 km szelvények között címmel tartott lakossági fórumot a HSMK-ban Knausz Péter, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. projektvezetõje.

Az elkerülõ útszakasz az M7 autópálya Nagykanizsa északi csomópontjától indul északi irányba, és a Principális-csatorna hídjánál csatlakozik a meglévõ 74. számú úthoz. A Nagykanizsa – Palin településrész elkerülõ új nyomvonalon, a 74. számú fõúton 2x1 forgalmi sávval 4.486 méter hosszban épül. A beruházás 85 százalékos Európai Uniós támogatással és 15 százalékos önrésszel valósul meg a Közlekedés Operatív program keretében mintegy kétmilliárd forint értékben.


A kivitelezési szerzõdést 2008 júniusában írták alá. Az építés tervezett befejezése 2010. július 30. A forgalomba helyezés idõpontja várhatóan augusztus 31. Az új út a Palinon átvezetõ jelenlegi 74-es fõútnál jóval szélesebb lesz. Vele párhuzamosan szervizutat építenek ki a mezõgazdasági területeken dolgozó munkagépek számára, hogy ne hordják fel a fõútra a sarat. A kivitelezés kezdetekor igénybejelentés érkezett a kanizsai és a homokkomáromi polgármestertõl, valamint a lakosságtól a zsigárdmajori bekötõúttal kapcsolatban. Vizsgálják annak jogi lehetõséget, mely szerint a homokkomáromi bekötõút felõl lehetne megközelíteni egy négy kilométeres leaszfaltozott úton a településrészt. Egy kérdésre adott válaszban elhangzott, nem kell fizetni az új út használatáért. A fórumon megjelent Zalaerdõ Zrt. képviselõje azt kérdezte, megépül-e a vadvédelmi kerítés? Az érintett terület ugyanis vadban rendkívül gazdag, a néhány millió forintba kerülõ kerítés pedig emberéleteket menthetne meg. Knausz Péter válaszában elhangzott: az engedélyezési eljárásban nem szerepelt vadvédelmi kerítés építése. Bejárást, hatósági elrendelést kér az ügyben. Hozzászólásában Marton István polgármester a város útépítéssel kapcsolatos eredményeit ismertette. Még küzdenie kell azért – tette hozzá, hogy az M7-es Nagykanizsát elkerülõ szakasza díjmentes legyen. A Pénzügyminisztérium azonban még a pénzszerzés lehetõségérõl sem hajlandó lemondani. Ha elkészül ez az útszakasz, reméli, a Paliniak közmegelégedésére szolgál.
B.E.



2010-03-16 10:31:48


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül