Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948932    








Honlapkeszites

Akadálymentesített autóbuszmegállók, hangos menetrend-felolvasók

Az „Autóbuszmegállók korszerûsítése Nagykanizsán” projekt zárórendezvényén Marton István polgármester, Horváth Jácint, a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetõ igazgatója, valamint Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatója ünnepélyesen felavatta a Kanizsai Dorottya Kórház melletti új buszmegállót.

A projekt elfogadott teljes költsége 84.334.475 forint, amelyhez közel 75 901 028 forint támogatást adott 2008. októberi döntése alapján a Nyugat-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács. A pályázathoz az önkormányzat 6 193 447 forint, konzorciumi partnerként a Zala Volán Zrt. pedig 2 240 000 forint önerõt biztosított.
Az ünnepség részeként a meghívott vendégek buszos túrán megtekintettek néhány akadálymentesített megállót és Ligetvárosban egy hangos menetrend-felolvasót, mely a vakok és gyengénlátók közlekedését segíti. Ez alkalommal Marton István polgármester 14 darab buszmegállót vezérlõ távirányítót adott át a Vakok és Gyengénlátók Szövetsége nagykanizsai szervezetének.
Az önkormányzat felismerve azt, hogy a forgalmi terhelés mérséklése mellett szükség van a közösségi közlekedés fejlesztésére, 2004-ben közremûködött a nagykanizsai tömegközlekedési szolgáltatást biztosító Zala Volán Zrt. által készített felülvizsgálat kidolgozásában. Az utasszámlálással és helyzetfelméréssel megalapozott tanulmány alapján 2005-ben kidolgozásra és elfogadásra került az új autóbusz-vonal hálózat, az új menetrend és tarifarendszer. Városunkban a 2005. évi átszervezés alkalmával újítottak fel utoljára utóbuszmegállókat, illetve építettek újakat.


Az önkormányzat 2008. márciusában nyújtott be pályázatot a Nyugat-Dunántúli Operatív Program, közösségi közlekedési fejlesztéseket támogató pályázati felhívására. Az átfogó fejlesztés szinte minden városrészt érintett. A projekt keretében megtörtént a szabványos autóbuszöblök kialakítása kisebb korrekciókkal vagy átépítéssel, az öböl burkolatának felújítása, a fel-, illetve leszálló sziget akadálymentes kialakítása, utasvárók elhelyezése, cseréje és a fogyatékkal élõk által is használható információs rendszer kiépítése. A 23 új, akadálymentesített autóbuszmegálló többsége több évtizede épült, azóta nem volt forrás állagromlásuk megállítására.
B.E.



2010-03-25 13:38:15


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül