Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949513    








Honlapkeszites

Petõfi Sándor szobrát közadakozásból újítják fel

A Polgári Kanizsáért Alapítvány nagy fába vágta a fejszéjét. Közadakozásból kívánják felújítani Petõfi Deák téri szobrát.

Érdeklõdésünkre Március Zita, az alapítvány szóvivõje elmondta:
– Kányádi Sándornak a minap Kanizsára küldött üzenetét idézem: „Nemcsak tetszetõs verssorokban, hanem cselekedetekben, tettekben kell a nép emlékezetébe vésni az eseményeket, hiszen így mindenkinek köze van hozzá.” Ilyen tett volt, mikor a költõ szavaira óvodások, kisiskolások ezrei mondtak le egy gombóc fagylaltról, hogy Elek apó kútja elkészülhessen. Hasonló gondolat vezette a Polgári Kanizsáért Alapítványt, amikor elhatározta: gyûjtést indít a Deák téri Petõfi szobor megtisztíttatásáért. A szobrászi munka költségvetése egymillió hatszázötvenezer forint.


Deák Varga Dénes, fõépítész kérdésünkre elmondta:
– Amikor Kaposvárról idekerültem, rácsodálkoztam Nagykanizsa szépségeire. Különösen a Deák térre, amely érdekes alakjával és fekvésével, a Petõfi szobor és a Felsõtemplom kedves együttesével valóságos gyöngyszeme a városnak. Ám ugyanakkor szomorúan kellett látnom, a zalai – alsórajki – születésû, kiváló mester, Kisfaludy Stróbl Zsigmond 1934-ben készült szobra méltatlan állapotban van. A szobron képzõdött bázikus rézkarbonát, azaz patina eltávolítására van szükség. Ezt homokszórással, magasnyomású vízzel történõ átmosással végzik, majd a teljes felületet átcsiszolják, cizellálják. A felületi hibákat is ki kell javítani, végül antikolás, a vízlepergetõ réteg felvitele következik. A talapzat is tisztításra szorul. A júliusi közgyûlésen el is hangzott a szobor érdekében egy képviselõi kérdés, s íme, most lakossági összefogásnak lehetünk tanúi. Kaposváriként nagy tiszteletet érzek a városukat szeretõ, azért áldozni is hajlandó kanizsaiak iránt.

– Nem az a célunk, hogy sokat áldozzanak kevesek. – mondja Március Zita – Hiszen nem a néhány nagy összeg, hanem a minél szélesebb összefogás mutatja meg: ez a város valóban közösség, nem csak lakosok halmaza. Biztosak vagyunk benne, ha minden Petõfit szeretõ kanizsai hozzájárul, december közepére tervünk megvalósulhat.

A Polgári Kanizsáért Alapítvány számlájára a Volksbanknak a Dél-Zalai Áruházban lévõ, a rendõrséggel szemközti és Csengery utcai fiókjaiban fizethetnek be, ahol elég csak annyit mondani, a Petõfi szoborra lesz. De befizetésre lehetõség van a Csengery utcai Tourinform irodában is.
– Örömmel álltunk a kezdeményezés mellé, hiszen a Deák tér – mint fõépítész úr is említette – valóban a város gyöngyszeme. – mondta Bali Vera, az említett iroda vezetõje. – Szeretettel várjuk a Tourinform irodában munkanapokon, fél kilenctõl fél ötig a szoborra adakozókat.

Az alapítvány szervezõi várják közösségek jelentkezését is, valamint további befizetési lehetõséget biztosító helyeket, hogy minél könnyebben élhessenek ezzel a lehetõséggel a kanizsaiak.



2007-11-16 09:05:26


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül