Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949168    








Honlapkeszites

Marton, Horváth és a sajtószabadság

A legutóbbi közgyûlés sem volt vitáktól mentes, s nem lepõdött meg senki, hogy a városatyák ezúttal sem értettek egyet mindenben.

Soros elõtt soron kívüli ülésen tárgyaltak a képviselõk a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése címû kórházi pályázat benyújtásáról. Errõl a napirendrõl már a márciusi ülésen is szó esett, de döntés csak most született: dr. Brünner Szilveszter elmondása alapján a megvalósíthatósági pályázat elkészült, a pozitív elbírálást követõen a rehabilitációs ágyakat fogják fejleszteni. Mivel nem sikerdíjas a pályázat, tehát a készítõk mindenképpen megkapják a maguk kilenc millió forintját, s Bárdosi Gábor (MSZP) szerint szakmailag megalapozatlan pályázatról van szó – mellyel szerinte nem fognak nyerni –, ezért nem tanácsolta a napirend megszavazását. A végsõ döntés: tizenkilenc igen, egy nem, két tartózkodás mellett a napirend átment.

Milliós üzlet offshore céggel?
A Stadler Petra személyi titkár által készített elõterjesztés egyik vitatott pontja, miért kell az önkormányzatnak a közvéleményben már elõítéletet keltõ offshore céggel üzletet kötni. A dunavecsei székhelyû Magyar Pályázatkészítõ Iroda Zrt.-t ugyanis az Essõsy család mellett egy Cipruson bejegyzett, a Nicosia, Stasikratous 20/B. szám alatti székhelyû Peninnah Finance Limited tulajdonolja.


A határozatok kihirdetése után javaslat született a Miklósfai Óvoda bõvítéses rekonstrukciójára beadandó pályázat tárgyalásának elhalasztásáról. Mivel a beadási határidõt kitolták, a pályázatírók több munkát tudnak belefektetni, s így minden részletre kiterjedõ, precízebb anyag születhet. Szintén levételre került a választókerületi képviselõi céltartalékról szóló napirendi pont, ugyanis több esetben hiányoznak a képviselõk döntései. Ezt a következõ alkalommal tárgyalják.
Nagy vihart kavart a felvételre javasolt napirendek közül az, amelyet Cseresnyés Péter alpolgármester terjesztett elõ. A téma már sokadszorra került napirendre vétel elé, de eddig sosem tárgyalta a testület. Egy, az ipari parkban lévõ területrõl van szó, amelyet egy befektetõ szeretne megvásárolni, s ezzel mintegy húsz új munkahelyet teremtene. Nem utolsó sorban adót fizetne a városnak – hangzottak el az érvek. A polgármester nem kívánta napirendre venni az témát, mondván, az elõterjesztés nem készült el idõben. Ezt az alpolgármester és dr. Tuboly Marianna jegyzõnõ visszautasította. Marton István polgármester a vita közben „durcás kisfiúk”-nak nevezte a Fidesz-frakció képviselõit, mely megjegyzéshez sorban majd’ mindegyik városatya hozzászólt. Bene Csaba (Fidesz) azt kérte Marton Istvántól, emelkedjen felül önmaga és Cseresnyés Péter, valamint önmaga és Tuboly Marianna között fennálló feszültségen. Halász Gyula (SZDSZ) azzal érvelt, hogy a meghatározott összeg (az új értékbecslés alapján 3810 forint/m2) csak a kikiáltási ár, nem feltétlenül ennyiért fog elkelni a terület. Cserti Tibor (Városvédõk) mondta ki a lényeget: „dolgozzunk már tisztességesen”. A hozzászólások végén Bene Csaba jelezte, amennyiben a polgármester nem szavaztat az ipari park szóban forgó területének versenytárgyaláson való eladásáról, a jobb oldalon ülõk felállnak, befejezik a soros ülést, és rendkívülit kezdeményeznek a halasztást nem tûrõ napirendek érdekében. A többit nem kívánják megtárgyalni. A kényszerszünetben Horváth István (Kanizsáért Frakció) meggyõzte frakciótársát, Marton Istvánt, aki szavaztatott a napirendre vételrõl, amelynek vitája során a testület úgy döntött, lesz versenytárgyalás.
Új napirendként tárgyalta és fogadta el a testület az önkormányzati oktatási intézmények alapító okiratainak módosítását, valamint új parkolóhelyek építését a Berzsenyi, a Corvin és a Garay utcákban.
Elfogadta a testület az Önkormányzat 2009. évi költségvetési gazdálkodásáról szóló beszámolót, valamint a 2009. évi pénzmaradvány felosztásáról és a 2010. évi költségvetésérõl szóló 10/2010. (III. 08.) számú rendeletének módosítását.
Nyílt ülésen kezdték, majd zárton, s újra nyílton folytatták a képviselõk a vállalkozások támogatásáról szóló rendelet újabb módosításáról való értekezést, mely végül nem ment át a szavazáson. Szintén így járt a „Szenior díj”, melyet azon hetven éven felüli kanizsai polgárok kaptak volna, akik példás szakmai múlttal rendelkeznek, s a közéletben folyamatosan kiemelkedõ tevékenységet végeznek. A testület szerint az évente a Város Napján átadott elismerések ugyanezt a célt szolgálják.
Huszonkilenc társasház adta be pályázatát a termofor kémények (egycsatornás gyûjtõkémények) felújítására kiírt önkormányzati felhívásra, mely az állam által 2009 decemberében kiírt pályázathoz csatlakozik. Némi vitát váltott ki az ügy, mivel a szükséges öszszegnek körülbelül a fele szerepel a költségvetésben. Viszont mindannyian belátták, életveszély-elhárításról van szó, s a folyamat elakadna, ha nem szavaznák meg.
A Javaslat a Kanizsa TV Kft., Kanizsa Újság Kft., Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft., Kanizsa Uszoda Kft. elfogadott 2010. évi Üzleti Tervének megfelelõ költségvetési elõirányzat biztosítására címû napirendi pontnak csupán egy részét fogadta el a testület: a Szociális Foglalkoztató mûködésre kap 6 millió forintot, a Kanizsa TV pedig fejlesztésre 25 milliót. Ennek a napirendnek a kapcsán jegyezte meg Horváth István képviselõ, hogy a költségkímélés leghatékonyabb módja a Kanizsa Újság Kft. megszûntetése lenne. A szavazáson ez nem ment át, Marton István polgármester azonban kijelentette, hogy a májusi soros ülésre be fogja vinni dr. Fodor Csaba (MSZP) javaslatát a városi televízió és a városi újság összevonásáról.

Bértollnok agyament firkálmánya
Színvonaltalan, gyomorforgató, mameluk, bértollnok, agyament firkálmány, belegázol egyesek lelkivilágába. – Ilyen szavakat és kifejezéseket használt a közgyûlésen Marton István és Horváth István a Kanizsa Újság kapcsán.
A hetilapunkat felszámolni óhajtó Horváth Istvánnak megadtuk a lehetõséget, hogy ezirányú gondolatait foglalja össze, s lapunk örömmel közli azt. Noha a képviselõ erre ígéretet tett, sõt, személyes találkozót is ígért, lapzártánkig nem jelentkezett. Ennek ellenére továbbra is várjuk, hogy e tervének részleteit lapunkban ismertesse.
Marton István Dr. Fodor Csabához fûzõdõ jó kapcsolatát jelzi, hogy nem elõször kéri föl az újság és a tv összevonására irányuló napirend elõkészítésére. A dolog pikantériája, hogy Dr. Fodor Csaba 1999-tõl a mai napig felügyelõ bizottsági tagja annak a Hálózatos Televíziók Zrt.-nek, amelynek társult tagja városunk televíziója. Fodor ezen funkciója meglepõ, hiszen ellenzéki városatyaként képviseli Nagykanizsát e grémiumban. Noha legális visszahívására 2008 tavaszán lehetõség lett volna, ez nem történt meg. Összehasonlításul ugyanebben a cégben Zalaegerszeget Gyutai Csaba alpolgármester képviseli. Dr. Fodor Csaba képviselõként tehát olyan elõterjesztést akar jegyezni, mely arról szól, hogy a televízió után, lapunkat is felügyelni tudja.


Elfogadták a képviselõk a Tûzoltóság 2009. évi tevékenységérõl szóló beszámolót, valamint az Alapító Okirat s a Szervezeti és Mûködési Szabályzat módosításáról szóló javaslatot. Döntöttek továbbá a Tûzoltóság technikai eszközeinek beszerzésére irányuló pályázat beadásáról.

Az év mondása
Röst János képviselõ a Tûzoltóságot érintõ napirend kapcsán megjegyezte:
„A Tûzoltóságnál az elmúlt nyolc év alatt jelentõs eszközfejlesztés történt, így el tudják oltani az örömtûzeket õsszel Marton István távozása után.”


Módosították a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás Társulási Megállapodását, mivel két falu, Liszó és Surd kimarad ebbõl a projektbõl. Tóth Nándor (Fidesz) a Szennyvíztársulás nevében elmondta, a következõ évtõl Nagykanizsát többletkiadás terheli, ami a számítások szerint 45-rõl 64%-ra nõ. Idén januárban már alá kellett volna írni a vonatkozó szerzõdést, de a csúszások miatt erre csak májusban kerülhet sor. Ez hátráltatja a fõtéri rekonstrukciót, mert addig nincs értelme elkezdeni, míg a csatornázás nem valósul meg.
Határozott a testület a Nagykanizsa Megyei Jogú Város funkcióbõvítõ fejlesztése – Belvárosi akcióterületi terv II. ütem keretében benyújtandó pályázat részét képezõ, átdolgozott Akcióterületi Tervrõl. Bár Halász Gyula „totálisan elhibázott”-nak titulálta az egész projektet, a terv elfogadásra került.
A kért 2,5 millió forint helyett csupán 1 millióval támogatták a Kanizsa Kajak-Kenu Klub által szervezett II. Kanizsai Sárkányhajó bajnokságot, mivel a másik szervezõ – a Kanizsa Turizmusáért Egyesület – ugyanilyen irányú kérésének már eleget tettek.
Tíz éve húzódó ügy a bajcsai sportöltözõ kérdése, s most is csak hosszú jogi és egyéb fejtegetések után jutottak dûlõre a képviselõk. Mivel a régit felújítani nem érdemes, s egy konténer öltözõ nagyjából annyiba kerülne, mint egy épített, ezért ez utóbbi mellett határozott a közgyûlés. Karádi Ferenc (Fidesz) felajánlotta a bajcsaiaknak, hogy bajnoki mérkõzéseiket a miklósfai pályán játsszák le.
Szintén régóta várat magára, hogy kiderüljön a Bartók Béla utca 1. szám alatt található toronyháznak mi lesz a sorsa. A városatyák ezúttal is a versenytárgyaláshoz kötött eladás mellett döntöttek a bontás helyett, noha mindeddig kudarcba fulladt az adásvételi eljárás.

Marton napidíjat javasolt Martonnénak
A polgármesteri beszámoló kapcsán Marton István úgy vélte, a testvérvárosunkban, Kovásznán járt delegáció tagjaként – ugyanúgy mint Bicsák Miklósnak, Bogár Ferencnek, Dr. Csákai Ivánnak, Horváth Istvánnak, Dr. Károlyi Attilának, Papp Nándornak, Polai Józsefnek, Tóth Nándornak, valamint Halmos Csabának, Kókainé Hámorszki Évának, Höfle Bélának, Vukics Józsefnek, Czupi Gyulának és jómagának –, jár a 100 eurónyi (~27.000 Ft) napidíj feleségének, Marton Istvánnénak is. A testület ezzel nem értett egyet.



2010-05-10 07:42:34


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül