Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949426    








Honlapkeszites

Istentisztelet és emléktábla avatás

Néhai Pomothy Dezsõ és Balogh Tibor lelkipásztorok emlékének adózva istentisztelettel egybekötött emléktábla avatást tartottak a Református templomban.

A megjelenteket Hella Ferenc lelkipásztor köszöntötte. Elsõként a megemlékezésre meghívott vendégek közül nagytiszteletû Pomothy Dezsõ lelkipásztor családtagjait és nagytiszteletû Balogh Tibor esperes-lelkipásztor családtagjait szólította meg. Az ünnepi alkalomra meghívott vendégeket, fõtiszteletû Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét, Szászfalvy László református teológust, országgyûlési képviselõt, leendõ egyházügyi államtitkárt, Marton Istvánt, városunk polgármesterét, a Somogyi Református Egyházmegye és az Õrségi Református Egyházmegye lelkipásztorait, Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõt és a megjelent önkormányzati képviselõtestület tagjait köszöntötte.


Az istentiszteleten Steinbach József a Zsoltárok könyvének 18. fejezetébõl merített idézetével kezdte igehirdetését: Lenyúlt a magasból és fölvett.
A prédikáció során világossá vált, hogy az említett igeszakaszban benne van az egész evangélium, az egész szentírás központi gondolata. Szívébe zárva a fenti igét, annak üzenetével emlékezett meg két szeretett szolgatársáról.
Szászfalvy László a Példabeszédek tizedik részben található idézettel kezdte ünnepi megemlékezését. Kitért a kettõjük szolgálatát felölelõ, történelmileg változatos hetven év, olykor vérzivatarokban sem szûkölködõ, de mindvégig nemzetet, hazát, egyházat és embert próbáló eseményeire. A teológus a továbbiakban kifejtette: Mikor az utókor emléket állít, az nagy felelõsséggel bír. Mert egy emléktábla szûkszavúságába kell egy egész élet sorsát, tartalmát tömíteni.
Ezt követõen ismertette a két lelkipásztor életútját, majd méltatta áldozatos munkásságukat. Beszédét a következõ gondolattal zárta: Kõbe vésve jelöltük meg elõdeink nevét. Ez nem csak a jelenben, hanem a jövõben, a jövõ számára is fontos. Hiszen elõdeink elkötelezettsége és befejezett küldetése akkor válhat teljessé, ha reájuk támaszkodva szolgáljuk a jelent és készítjük elõ a jövõt.
Marton István polgármester beszéde elején utalt az elõtte felszólaló teológus életpálya ismertetõjének teljességére, így azt csak saját emlékeivel kívánta kiegészíteni. Elmondta, hogy az elsõ szabadon választott testületben Balogh Tibor mellet ült, aki egyben földije is volt. Kitért az akkori képviselõtársa kisebbségek körében végzett kiemelkedõ munkájára és más közéleti tevékenységére. Többek között méltatta a Kanizsai Esték rendezvénysorozat életre hívását, melynek színvonalas elõadásain, hallgatóként õ maga is gyakran vett részt.
A megemlékezõ beszédek után a templom bejáratánál leleplezték a két emléktáblát. A gyülekezetet 1940-1985-ig szolgáló Pomothy Dezsõ emléktábláján a következõ idézet olvasható. Egész életében azt tette, amit helyesnek tartott (2Kir.12,3) Majd az õt 1985-2009-ig követõ Balogh Tibor emléktáblájára a következõ idézet került: Ne feledkezzetek meg vezetõitekrõl, akik Isten igéjét hirdették nektek. (Zsid.13, 7/a)
Czene Csaba



2010-05-19 12:45:28


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül