Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949321    








Honlapkeszites

Az Idõsügyi Nemzeti Stratégia I. Cselekvési terve 2010-2012

Újabb lehetõséget, további két képzési napot kapott a folytatásra az Idõsek Akadémiája. A megye számos területérõl érkezõ idõsek három elõadást hallgattak meg csütörtökön a Honvéd Kaszinó Tükörtermében.

A résztvevõket Fehér Imre köszöntötte. Marton István polgármester megnyitó szavaiban kiemelte: sohasem késõ valami újba kezdeni, újat tanulni. Ez a nyitja a szellemi frissességnek. Zsuppán László, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökhelyettese az Idõsügyi Nemzeti Stratégia elsõ három évének cselekvési programjáról tartott elõadást.


Az Idõsügyi Nemzeti Stratégiát 2009 õszén a Parlament konszenzussal fogadta el. A közös álláspont szerint a dokumentum mérföldkõ lehet a magyarországi idõsügy tekintetében azért, mert egy nagyon alapos kutatómunka után egyértelmû, világos célkitûzéseket jelölt ki, és hosszú távra, 20-25 évre határozott meg feladatokat. Megállapítható, ez egy olyan dokumentum, amely megváltoztathatja az idõsek számára nem éppen megfelelõ társadalmi szemléletet, és megváltoztatja azokat a politikai hullámveréseket, amelyek elérték az elmúlt években az idõsügyet, továbbá csökkentheti azokat a bizonytalanságokat, amelyek nap, mint nap érnek és bántanak bennünket. – Számunkra az elkövetkezõ években ez hivatkozási alap lehet – folytatta Zsuppán László. Ezzel a dokumentummal talán lehetõség nyílik egy olyan idõsügy megteremtésére Magyarországon, amely kiszámíthatóbb az eddiginél, szerethetõbb lehet és kiszûri a meglévõ bizonytalanságokat.
A Stratégia állami, társadalmi, politikai és egyéni szinten határozza meg a fejlesztendõ területeket, a benne foglaltak megvalósítása a társadalom valamennyi csoportját érinti a fiataloktól kezdve a nagyon idõsekig. A benne foglaltak komplex gyakorlati végrehajtása a mindenkori kormány által kidolgozott hároméves idõtartamú cselekvési tervek mentén történik. A tervek a szükséges intézkedések végrehajtásának módját, sorrendjét és felelõseit is kijelölik. Az elsõ cselekvési tervet, mely a 2010 és 2012 között végrehajtandó idõsügyi feladatokat fogalmazza meg, 2010. március 31-én fogadta el a Kormány határozat formájában. A végrehajtandó intézkedéseket öt elérendõ cél köré gyûjtve fogalmazza meg a dokumentum. Ilyen például az idõskori aktivitás, függetlenség és társadalmi presztízs megõrzése. Az idõs korosztályt érintõ források biztosítása érdekében számba kell venni a stratégia céljai által érintett ágazatok meglévõ forrásait, felül kell vizsgálni azokat a pályázati rendszereket melyek a munkaerõpiacról ideje elõtt, azaz a nyugdíjkorhatár elõtt történõ kikerülés megelõzését célozzák. A biztonság és megfelelõ életminõség, a betegségek kockázatának alacsonyan tartása, az emberi méltóság megõrzése és a funkcionális önállóság elõsegítése. Élethosszig tartó fejlõdés, törekvés az életöröm, az autonómia megõrzésére és az önmegvalósításra. A nap folyamán a szociális ellátórendszer mûködésével, lehetõségével és a bûnmegelõzéssel kapcsolatban hangzott el elõadás.
B.E.



2010-05-20 09:30:18


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül