Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891791    








Honlapkeszites

Jövõre indulhat a belváros megújítása

A belváros majdani megújulásának terveirõl tartottak a minap vállalkozói fórumot a Vasemberház dísztermében, ahol Cseresnyés Péter alpolgármester és Tárnok Ferenc, a városfejlesztési iroda vezetõje számolt be a tervezett intézkedésekrõl. A fórumra meghívott vállalkozók elmondhatták ötleteiket, reagálhattak az elképzelésekre, ami azért is fontos, mert háromszázötven millió forintnyi tõkét várnak tõlük a több éven át húzódó beruházáshoz.


Cseresnyés Péter alpolgármester a megjelent vállalkozóknak elmondta, már az elõzõ ciklusok városvezetõi is gondolkodtak azon, hogyan lehetne élhetõbbé tenni a belvárost. Azt a belvárost, amelyben fontos, hogy ne csak bankok és üzletek legyenek, hanem alakuljon ki minél több közösségi tér, ahova érdemes lehet hétvégenként bejönni a családoknak is. A tervek szerint három ütemben újulhat meg a városközpont, elsõ körben az Erzsébet tér és az Eötvös tér közötti terület, azaz a Fõ út alakulna át. Itt a vendéglátás jutna jelentõs szerephez. Az Erzsébet tér rendezvényközponttá válna, a tervek szerint itt egy úgynevezett zenepavilont is elhelyeznének, amelyben vasárnap délelõttönként helyi zenekarok léphetnének fel, szórakozást nyújtva a városközpontban sétáló családoknak, vagy az éppen arra járóknak. Az Eötvös tér elsõsorban a gyermekes családok pihenési, szórakozási igényeinek kielégítésére szolgálna. Az alpolgármester megjegyezte: a nagy ívû tervek megvalósulása tíz-tizenöt éves idõintervallumban képzelhetõ el, amelyhez saját költségvetési forrást, s jelentõs részben uniós pénzeket remélnek, de emellett arra is számítanak, hogy a helyi vállalkozói tõke is mozgósítja magát.

Tárnok Ferenc elõadásában kijelentette, a legfontosabb teendõ a forgalomcsillapítás. Ennek keretében jövõre elõször a Huszti téri körforgalom, a Zrínyi utca és a Teleki utca, illetve az Arany János és a Petõfi Sándor út összekötése valósul meg, továbbá az Erzsébet tér rekonstrukciója. 2009. és 2010 között a Fõ út rekonstrukciójának elsõ szakasza következhet, amelynek elsõ lépéseként a négy forgalmi sáv szûkítésére kerül sor. Az Ady Endre utcából sétáló utca lesz, térburkolattal és szökõkutakkal – ezeknek a látványelemeknek egyébként a belváros egészében komoly szerep jut majd. 2011 és 13 között kerülhet sor a Fõ út további részeinek átalakítására.

Tóth Viktor, a Nyugat-Pannon Fejlesztési Zrt. elnök-vezérigazgatója megjegyezte, nem egyetlen projektrõl, hanem projektsorozatról van szó tehát, amelybe már a jövõ évtõl a helyi vállalkozók is bekapcsolódhatnak. Elhangzott az is, 2009-tõl 350 millió forintnyi vállalkozói tõke bevonását tervezik.

A fórumon a vállalkozók is elmondhatták gondolataikat.
Bicsák Miklós azt kifogásolta, hogy a projektbõl miért hagyták ki a Múzeum teret, ahol évek óta áldatlan állapotok uralkodnak? Kérdésére azt a választ kapta, hogy a projekt menet közben is bõvíthetõ, így a Múzeum tér a késõbbiekben is bekerülhet. Azonban szinte valamennyi vállalkozó azon a véleményen volt, hogy nem szakaszokban, hanem teljes egészében, gyorsan és rapid módon ki kellene tiltani az autós forgalmat a Fõ utcáról.

Hóman Zoltán azt firtatta, akar-e tenni valamit az önkormányzat az egyre növekvõ számban betelepülõ multik ellen, illetve arra is választ várt, ez az önkormányzat nem akarja-e értékesíteni a belvárosi önkormányzati tulajdonú üzleteket? (Ez utóbbi régi óhaja a Fõ út vállalkozóinak.)

Az idõközben megérkezõ Marton István polgármester az elsõ kérdésre válaszolva elmondta, törvényes eszközök nem állnak az önkormányzatnak rendelkezésére a multik korlátozására, ráadásul egy ilyen lépéssel uniós alapelvet sértenének. Az értékesítésrõl pedig úgy vélekedett, habár az önkormányzatok folyamatosan vagyonfelélésre kényszerülnek, a belvárosi üzletek értékesítését továbbra sem tervezik.

Kóbor Tamás azt javasolta – egyébiránt meglehetõsen ésszerû az elképzelése –, hogy az önkormányzat próbáljon valamiféle „csereüzletet” kiépíteni a multikkal, a külvárosban létrehozandó kereskedelmi centrumok engedélyeztetéséért cserébe kérje, hogy azok anyagiakkal is mûködjenek közre a történelmi belváros megújításában.

Horváth Attila



2007-11-22 08:58:01


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül