Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891612    








Honlapkeszites

Új tagokkal bõvült a Kamara

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara köszöntötte az önkéntes kamarai tagságot létesítõ vállalkozókat június 8-án. A találkozón sor került a kölcsönös bemutatkozásra, valamint a kis-és középvállalkozások problémáinak megvitatására.

Dr. Polay József, a Kamara elnöke üdvözölte a jelenlévõket és hangsúlyozta, hogy példaértékûnek tartja a 18 vállalkozás egyidejû önkéntes belépését a Kamarába. Bevezetésként ismertette a tíz éve alakult Kamara fõbb tevékenységeit. Elmondta, hogy új stratégiát állítottak fel a 2009 és 2012 közötti idõszakra vonatkozólag, melyben egy nagyon határozott gazdaságpolitikai szerepvállalást fogalmaztak meg. Egyik fõ célként határozta meg az önkormányzattal való szoros együttmûködést, sõt, a város valós gazdasági érdekeinek felismerésében segítséget is szeretne nyújtani, másrészt elengedhetetlennek tartja a helyi vállalkozások érdekérvényesítését. A Kamara fõ szolgáltatásairól is szó esett, melyek magukba foglalják az okmányhitelesítést, kamarai klubok mûködését, az „Üzlet @hálón” vállalkozói adattár létesítését, a Széchenyi kártya ügyintézést és a pályázat-figyelést. Felhívta a figyelmet a szakképzés fontosságára, melynek kapcsán kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy a régi értelemben vett mester visszakapja hitelességét. Ingyenes konzultációkat és fórumokat is tartanak a vállalkozók részére, ilyen például a környezetvédelmi oktatás, a munkavédelmi fórum és a fogyasztóvédelmi akadémia. A 2008-ban újraválasztott elnökség hosszú vita után összeállított egy Összefogás a jövõnkért anyagot Nagykanizsa önkormányzata számára, amellyel azt kívánják elérni, hogy a kis-és középvállalkozók nagyobb számban legyenek jelen a városban. Ennek érdekében minden ésszerû javaslatot támogatnak, ami a város gazdasági életét fejleszti, elõrébb viszi.


A bemutatkozó gondolatok után Dr. Polay József a Vastagné dr. Kósa Katalinnak átnyújtott virággal jelképesen is kamarai taggá fogadta az új belépõ 18 vállalkozás képviselõjét. A vállalkozók egybehangzóan hangsúlyozták, hogy tudatában vannak vele, érdekeiket csak úgy tudják érvényesíteni, ha szervezetbe csoportosulnak és összefognak. Belépésükkel szeretnének a közös munkában részt venni, tanácsainkkal, javaslatainkkal segíteni a Kamara munkáját. Nehezményezték, hogy kisvállalkozóként sokkal nagyobb terheket kell magukra vállalniuk, mint a multinacionális cégeknek, s nem csak emiatt szólaltak fel, hanem megemlítették, hogy ennek ellenére társadalmi megítélésük többnyire negatív. Ahhoz, hogy a város gazdasági élete egészségesen tudjon mûködni, az kell, hogy a városgazdaság egységes legyen. Minden vállalkozó egyetértett azzal, hogy a jelenlegi adózási rendszer átalakításra szorul. További problémaként vetették fel a szakmunkásképzés hiányosságait, erre Dr. Polay József azzal reagált, az oktatás alapjaiban meg fog változni. A gyakorlati órák számát 50%-ra kell emelni, mert vannak olyan munkafolyamatok amelyeket nem elég, ha egyszer lát a tanuló, hanem hússzor, harmincszor kell elvégeztetni vele ahhoz, hogy gyakorlatot szerezzen bennük.
Végezetül Draskovics Szilárd alelnök foglalta össze az elhangzottakat. Szerinte alapvetõ érdeke a Kamarának, hogy a város polgárainak életszínvonala javuljon, és ehhez az kell, hogy a kis-és középvállalkozások összefogjanak.

Z.A.



2010-06-09 08:39:23


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül