Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948883    








Honlapkeszites

Nagy Imre és társaira emlékeznek

Június 16-án, szerdán 17.30-kor az ’56-os Emlékkertben a Kopjafánál (esõ esetén a Medgyaszay Ház elõterében) tartja ünnepségét a Nagykanizsai Polgári Egyesület. Ünnepi beszédet Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ mond.

Tóth Ilona, az orvosi kar mártírja, szigorló doktornõ áll idén a megemlékezés fókuszában. Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének napján ugyanis az egyesület rendre a forradalom és szabadságharc másik-másik hõsi halottjának példáját állítja korunk elé. A mûsorban elhangzik Döbrentei Kornél oratóriuma a tavaly novemberi Ötvenhatos versünnepen részt vett középiskolások elõadásában. Pár sor a mûbõl, a megkínzott, majd koncepciós perben halálra ítélt és kivégzett vértanú halk, ám máig hallható végsõ üzenetébõl: „Legyõzni a gyöngeségtek, merész lelket adok néktek... halálom örökmécs-tüzén egységbe forrasztalak én, marakvó, széthúzó népem…a bitó alatt azt kértem, segélje Isten a népem szálfa egyenesen élni.”
Wittner Mária különös felelõsséget érez Tóth Ilona iránt, az õ versét is meghallgathatják a résztvevõk, akiktõl a rendezõk azt kérik, egy-egy szál virágot hozzanak.
P.J.




2010-06-14 08:50:43


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül