Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948236    








Honlapkeszites

Ki hív(hat)ja össze a közgyûlést?

Múlt pénteken, június 4-én, reggel nyolc órától a kanizsai képviselõk újból kísérletet tettek arra, hogy összehívják a hétfõn elmaradt közgyûlést. Ám ez a próbálkozás is kudarcba fulladt. Két órával késõbb Bene Csaba, Röst János, Bogár Ferenc és Dr. Károlyi Attila képviselõk sajtótájékoztatót tartottak, ahol közölték, ismételten felszólítást intéznek Marton István polgármesterhez, hogy mondjon le tisztségérõl.

A sajtótájékoztatót Bene Csaba Fidesz frakcióvezetõ nyitotta meg: „Mai nap reggelén nyolc órakor egy informális megbeszélésre öszszeült azoknak a képviselõknek a többsége, akik ott voltak és aláírták a Marton István polgármester lemondását követelõ felszólítást. Egyrészt kíváncsiak lettünk volna a polgármester reakciójára, mert úgy gondoljuk, hogy ha a testület 85%-a megfogalmaz egy ilyen felszólítást, akkor erre illik reagálni, sõt, illene azonnali hatállyal lemondania a polgármesternek. Várjuk tehát válaszát és szeretnénk megtudni, hogyan gondolja a további munkát. Természetesen azt is megvizsgáltuk, hogyan lehet helyreállítani a közgyûlés törvényes mûködését, ebben nagy segítségünkre volt Dr. Károlyi Attila képviselõ társunk.”


Ezt követõen Bene Csaba átadta a szót Dr. Károlyi Attila képviselõnek: „Az önkormányzatokról szóló törvény 12. szakaszának 1. bekezdése szerint a képviselõk testületi ülését össze kell hívni, a települési képviselõk egynegyedének vagy a képviselõ testület bizottságainak indítványára. Bizonytalanság volt napokig abban a kérdésben, hogy ki hívhatja öszsze a közgyûlést és a képviselõ testületet, ugyanakkor az önkormányzati törvény 98. szakaszának 2 bekezdése szerint a Közigazgatási Hivatal Vezetõje öszszehívja a képviselõ testület ülését, ha a 12. szakasz 1. bekezdése szerint tett indítványnak a polgármester 15 napon belül nem tesz eleget. A törvényalkotók gondoltak arra a helyzetre is, ami most Kanizsán kialakult, vagyis arra, hogy ha a polgármester a szabályosan és törvényesen elõterjesztett indítványoknak nem tesz eleget, vagy nem vesz napirendre olyan indítványokat, amelyeket törvényszerûen terjesztettek elõ, akkor lépéseket lehet tenni annak érdekében, hogy helyreálljon a törvényes mûködés. Vita indult arról, hogy a képviselõtestület egynegyede mikor terjesztette elõ indítványát, ebben a körben mi azt a választ kaptuk, hogy mivel négy bizottsági elnök is terjesztett elõ az összehívásra vonatkozó indítványt, a 12. szakasz 1. bekezdésének értelmezése szerint ezt bizottsági elõterjesztésnek is kell tekinteni. Amennyiben a Közigazgatási Hivatal vezetõje a jogszabályt szûkítve alkalmazza, akkor is a tegnapi naptól számított tizenöt napon belül össze kell hívnia a közgyûlést a polgármesternek. Nincs olyan helyzet, ami megbénítaná Nagykanizsa megyei jogú város közgyûlését, nincs olyan szituáció, amire Marton István polgármester hivatkozott, vagyis hogy a közgyûlést csak õ hívhatja össze.”
Ezt követõen Röst János képviselõ vette át a szót: „A hétfõi közgyûlésen egységes döntés született abban, hogy a mai napon újból megtartjuk a közgyûlést. A képviselõk 85%-ban egyetértenek abban, hogy Marton Istvánnal nem kívánnak együttmûködni a továbbiakban, és lemondásra szólítják fel. A hétfõi napon a képviselõk többsége kezdeményezte, hogy a négy bizottsági elnök ma reggel 8 órára hívja össze a közgyûlést, Marton István ennek sem tett eleget. Úgy gondoljuk, ez törvénysértõ állapot, amiben jelenleg a testület mûködik, és egyetértek Dr. Károlyi Attila indítványával, miszerint próbáljuk meg rendezni a helyzetet a törvényesség útján.”
Bogár Ferenc a következõket tette hozzá az elmondottakhoz: „A mai megbeszélésen is kiderült, hogy aki nem tud csapatban dolgozni, az elveszett. Ez a mai informális megbeszélés arról szólt, hogy teljesen törvényes keretek között a demokratikus állapotot viszszaállítva a város érdekében kell összehívni a közgyûlést. Azt szeretnénk, hogy a közgyûlés az SZMSZ-ben meghatározott jogrendnek és a 21. századi erkölcsi normáknak megfelelõen tudja végezni munkáját, a személyes sérelmek figyelembevétele nélkül, a közért tett eskünek megfelelõen. Bízom abban, hogy a törvényes állapot hamarosan helyre fog állni.”
Z.A.



2010-06-14 08:57:35


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül