Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948382    








Honlapkeszites

A jó segítõ észrevétlen

A Szociális Munka Napjára is emlékeztek a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központ mûködésének huszadik évfordulója alkalmából a közelmúltban megrendezett ünnepségen.

Megnyitó beszédében Marton István polgármester kiemelte:
– Olyan önkormányzati intézmény évfordulóját ünnepeljük, mely 1987. október 1-jén alakult hat fõvel és az ország elsõ családsegítõ intézményei közé tartozott. Mind felszereltségében, mind létszámában nagyon alulról indult, és bejárta a fejlõdésnek azt az útját, amelyen regionális és országos szinten is elismert és meghatározó intézménnyé vált.


A Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat mûködésérõl Takács Imre, a Magyar Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat Országos Egyesületének elnöke adott szakmai áttekintést. Gratulált az intézményvezetés munkájához, hiszen az országban nem sok helyen vannak ilyen jó kapcsolatban a társintézményekkel és az önkormányzattal, mint Nagykanizsán.
– A szociális munka napjáról nem lehetett sokat hallani a médiában – említette meg az országos egyesület elnöke. – Ez azt is jelzi, kialakulóban lévõ szakma, a presztízse is kétséges, még mindig sokan azt gondolják, hogy akik rossz helyzetbe kerültek, maguk tehetnek a sorsuk alakulásáért. A magyar köztudatban még mindig nincs benne, hogy mi is tulajdonképpen ez a szakma és kinek nyújt igazából segítséget. Milliós nagyságrend fölött van azoknak a száma, akik adósságcsapdába kerültek, akik munkanélküliek, vagy veszélyeztetettek a gyermekeik, akik jövõkép nélkül nõnek fel. Az õ segítésükre jött létre ez az intézményrendszer. A szociális munkát sem íróasztal mögül, sem szeretet nélkül, nem lehet végezni. Az a jó segítõ, aki észrevétlenül segít.

A húsz évrõl, a fejlõdés útjáról dr. Kaszás Gizella igazgató adott áttekintést, aki 1989. decemberétõl vezeti az intézményt. Elmondta, a 6 fõs induló munkatársi létszám mára 29 fõre bõvült. Egy illetve több diplomás, magasan kvalifikált szakemberekkel látják el a feladatukat Nagykanizsa és vonzáskörzetében. Idõközben a feladatok is bõvültek. Idén nyáron a Csellengõ Közösségi Ház, valamint a zalakomári Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat is az intézményhez került. Országos viszonylatban is nagyon sokat dolgoznak, az országos elnökség munkájában az 1990-es megalakulása óta aktívan részt vesznek. Különbözõ önsegítõ csoportokat indítottak el, elõadásokat, továbbképzéseket tartanak, több mint negyvenkét újszerû kezdeményezés élére álltak az elmúlt 20 évben.

Az ünnepségen közremûködött Horváth István Radnóti-díjas versmondó, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Mûvészeti Iskola és a Nagykanizsai Strém Kálmán Ifjúsági Vonós Zenekar Jakobovics Árpád vezényletével.

B.E.



2007-11-27 08:25:08


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül