Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891920    








Honlapkeszites

Forgalomba helyezték a 74. számú fõút Palint elkerülõ szakaszát

A mûszaki átadást követõen csütörtökön forgalomba helyezték a 74. számú fõút új, négy és fél kilométeres, Palint elkerülõ szakaszát. A közel kétmilliárd forintos beruházás nyolcvanöt százalékát az EU finanszírozta, a maradék tizenöt százalék hazai forrás volt.

A 74. számú fõút Vasvár és Zalaegerszeg kapcsolatát biztosítja Nagykanizsával. A város Palin településrészén átvezetõ útszakasz az utóbbi években erõs forgalmat vezetett le, balesetveszélyessé vált. Az új elkerülõ szakasz 4,5 kilométeren, kétszer egy forgalmi sávval épült meg Palint nyugatról kerülve. Az út az M7-es autópálya Nagykanizsa-Észak csomópontjától indul, és a Principális-csatorna hídjánál csatlakozik a 74. számú fõúthoz, közvetlenül a Nagykanizsa-Zalaegerszeg vasútvonal mellett haladva, észak-déli irányban.


A kivitelezést végzõ Terrag-Asdag Kft-t a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. (NIF) nyílt közbeszerzési eljáráson választotta ki. A munka során a kivitelezõ 66 ezer köbméter kavicsot terített le és tömörített az ingoványos altalajon. 49.500 négyzetméter felületen történt aszfaltbeépítés. Az útszakaszon három csomópont került kialakításra, gyalogos vasúti átjáró létesült, és a projekt részeként megépült a zsigárdmajori bekötõút csatlakozása is.

A palini elkerülõ út megépítése két évet vett igénybe. A környéken élõk számára az elkerülõ út a lakott környezet tehermentesítését, a gyorsabb, biztonságosabb közlekedés feltételeit teremti meg. A NIF Zrt. számítása szerint az új út közvetlenül és közvetve naponta nyolcezer helybeli és átutazó életébe hoz kedvezõ változást.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv égisze alatt, a Közlekedés Operatív Program közúthálózat-fejlesztés prioritásán belül.
Az átadási ünnepségen megjelenteket Knausz Péter, a NIF beruházási mérnöke köszöntötte, majd Cseresnyés Péter alpolgármester, országgyûlési képviselõ adott tájékoztatót a beruházás településre gyakorolt hatásáról: „A 74-es út átadása egy újabb lépés mind a város, mind a térség közlekedésének fejlesztésben. Fellélegezhetnek a paliniak és a Magyar utca északi részén élõk, mert lényegesen kevesebb nehézgépjármû fog a belsõ utakon áthaladni, így ezt a területet közvetlenül, a belvárost közvetetten tehermentesíti a nagy forgalom alól. Kevesebb lesz a környezetkárosító hatás, kevesebb por, kisebb zaj – és lehetne még folytatni a felsorolást –, éri az itt lakókat. A közlekedés szempontjából is jelentõs elõrelépés a használatbavétel, mert lakott terület érintése nélkül, biztonságosan lehet elérni az ország közlekedésének egyik ütõerét, az M7-es autópályát, s a 61-es elkerülõ segítségével a délkeleti irány is egyszerûbben, lakott terület érintése nélkül lesz elérhetõ. Mindez már nem csak a város, hanem a megye, és a régió szempontjából is fontos tényezõ. A 74-es elkerülõ a meglevõ ipari parkunk közelében csatlakozik rá az M7-es autópályára, feltárva új lehetõségeket, új területeket térségünk számára. Az eredmény tehát kézzel fogható, jótékony hatását a késõbbiekben fogjuk érezni és értékelni. Ezért köszönetet kell mondanunk, mondanom mindenkinek, akik az elkerülõ út megvalósításában részt vettek.”
Beszédében Horváth Norbert projektvezetõ kiemelte, a zöldmezõs beruházásként épült útszakaszt nem volt egyszerû megépíteni. A tõzeges, lápos területen különleges technológiával lehetett az altalaj-tömörítést elvégezni ahhoz, hogy egyáltalán utat lehessen építeni. A két évbõl közel egy évig azért dolgoztak, hogy közlekedni lehessen a munkagépekkel.

B.E.



2010-08-19 16:03:20


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül