Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891914    








Honlapkeszites

Az önkormányzat privát lerakója

Illegális hulladéklerakó jött létre az ipari park négyhektáros területén – írta a megyei napilap. Az óriási szemétkupac ügyében az önkormányzat most akar feljelentést tenni, ám Marton István polgármester már tavaly szeptemberben szóvá tette az ügyet.


Az ügy nem számít újdonságnak, hiszen két éve kezdõdött, amikor az akkori önkormányzat tudtával az útfelújításból származó feltört aszfaltdarabokat az ipari parkba szállították, hogy ott ideiglenesen tárolják addig, amíg le nem darálják, ugyanis az elõzetes tervek szerint a hegyi utak felújításához használták volna. A kupac láttán azonban mások is vérszemet kaptak, s elkezdték behordani elõbb a maguk törmelékét, majd más, esetenként veszélyes hulladékokat is. A területnek több bejárata van, így az õrzés, lezárás nehezen megoldható, s aki illegálisan akar megszabadulni a szemetétõl, az meg is teszi – tudtuk meg Fenyves Jenõtõl, az ipari park mûszaki referensétõl. A szakember hozzáteszi: mostanában már egyre kevesebb ilyen esettel találkoznak, ugyanis szigorították az ellenõrzés rendjét.

Információink szerint egyébként az önkormányzat sem kért engedélyt az ideiglenes tárolásra, az egyetlen meglévõ dokumentum az ipari park korábbi vezetõje, Szányi Gábor tavaly tavasszal írt levele, amelyben a városfejlesztési osztály figyelmét hívja fel arra, hogy jó lenne, ha eltakaríttatnák a törmeléket, mert így nem lehet értékesíteni a területet.

Voltaképpen tehát utólag kiderült, nem a legjobb ötlet volt az ipari park területére hordani az útfelbontásból származó törmeléket, de ha már így történt, gondoskodni kellett volna az õrzésrõl – megelõzendõ az illegális lerakásokat –, a saját törmeléket pedig szelektálni kellett volna, hiszen a szállítók nem csak törmelékeket hoztak, hanem minden más anyagot is, amelyek már veszélyes hulladéknak számítanak.

Hasonlóra pedig volt már példa, s nem volt gond, igaz, ott odafigyeltek a folyamatra. Ugyanis a volt Thúry-laktanya bontásánál is hasonló megoldást alkalmaztak. Az itt ledarált törmelékbõl csaknem húsz hegyi utat tetetett rendbe az akkori önkormányzat.
Az ipari parkban azonban nem így történt, az építési törmelék megmaradt, senki nem daráltatta le, a kupac pedig szaporodott, sõt veszélyes anyagokat, aszfaltot, palát, kátrányt is idehordtak. Ezzel a város legnagyobb illegális szeméttelepét éppen maga az önkormányzat hozta létre.

Tárnok Ferenc, a városfejlesztési iroda vezetõje nem kívánt nyilatkozni lapunknak és dr. Gyergyák Krisztina aljegyzõhöz irányított minket. Az aljegyzõ asszony érdeklõdésünkre elmondta, az önkormányzat rendõrségi feljelentést tesz az ügyben, miután a belsõ vizsgálatot lefolytatta.

Jó lenne tudni ugyanis, hogy ki engedélyezte a törmelék illegális lerakását, s az útépítést végzõ cégek vettek-e fel pénzt a lerakásért, netán a megsemmisítésért – ami ugye, mint annak ékes példája látható, nem történt meg.

Ezekre a kérdésekre nem lesz könnyû választ adni, a folyamatokkal kapcsolatos írott anyag ugyanis nincs a hivatalban, Szányi
Gábor és az elõzõ polgármester, Litter Nándor pedig nem nyilatkozik az ügyben.

Ha a hivatalban nem is, de a világhálón találni olyan dokumentumot, ami fogódzóként szolgálhat. Egyik internetes portálon ugyanis még fellelhetõ az a nyílt levél, amit Szányi Gábor 2006. szeptember 22-én írt Marton Istvánnak, akkor még polgármester-jelöltnek, aki elõtte sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet az illegális szemétlerakóra.

Íme az a bizonyos levél, pontosabban annak egy részlete:
„Az illegális hulladékot lerakó személyek ellen folyamatosan küzdünk, sajnos, az állandó õrzésre nincs pénzünk. Az illegális törmeléklerakástól a nyáron sikerült több mint kéthektárnyi területet megtisztítani, itt már beruházások folynak. 2005-ben a városi útfelújítások törmelékét az önkormányzati hivatal az ipari park területén helyeztette el. Akkor szakemberek bevonásával döntöttek így. Ugyanis az elhelyezett törmelék nem szemét, hanem újrahasznosítható alapanyag, amelyet az útalapba fel lehet használni.”

No comment.

Horváth Attila



2007-11-30 13:26:21


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül