Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948696    








Honlapkeszites

Szegények adománya

A Petõfi szobor felújítására, a Polgári Kanizsáért Alapítvány kezdeményezésére elindult gyûjtés részleteirõl érdeklõdött lapunk.

Balogh László képviselõ elmondta: – A törvény szerint – az 1991. évi XX. törvény a helyi önkormányzatok és szerveik… feladat és hatáskörérõl. 109. §. (1) – a szobrok felújítása az önkormányzat kötelessége. Ezért, amikor az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sportbizottság arról az 500 ezer forintról döntött, melyet a város fizet a Petõfi szobor felújítására, tisztáznunk kell, nem a város segíti a Polgári Kanizsáért Alapítványt, hanem fordítva, hiszen ez az alapítvány – mint idén többször is – önkormányzati feladatot vállalt át. Városvezetõként látom, mekkora a közösségépítõ hatása a Petõfi szobor felújításáért indított gyûjtésnek. A város tudja kötelességét azok iránt a polgárai iránt, akiknek betegségük, szegénységük miatt nincs módjuk a szobor megszépüléséhez hozzájárulni. Miközben – jóllehet – õk állhatnak legközelebb Petõfihez, aki megtapasztalta mind a betegséget, mind a szegénységet. A 48-as gyalogezredtõl szinte félholtan szerelték le, s õ írta, hogy: „Csak a szegény szereti hazáját” Ezért kérem, engedjék meg, hogy egyelõre ígérvény formájában ugyan, de átadjam a legrászorultabb 5000 kanizsai hozzájárulását a Petõfi szoborhoz. Amikor tehát nem sokára megújul a szobor, õk is sajátjukként tekinthetnek a Deák téri emlékmûre: „Ebben a munkában a mi részünk is benne van.” 


– Bocsánat, de kicsit ellent kell mondanom Petõfinek. – mondta Babicsné Bertha Éva, az alapítvány szóvivõje. – Bár az eddigi befizetések az idézett verssort látszanak igazolni, tudom, a tehetõsebb kanizsaiak közt is számos negyvennyolcas érzelmû akad. Meglehet, nem értesültek még gyûjtésünkrõl, netán nagyon komolyan vették a gombóc-fagylalt nagyságrendû összeget. Várjuk az õ – közhasznú alapítvány lévén adócsökkentõ – hozzájárulásukat is a már ismert befizetõ helyeken: a Volksbank fiókjaiban, a Tourinform irodában, a Halis István Városi Könyvtár folyóiratos könyvtárosainál és a HSMK információs szolgálatánál. Segíthetik a Petõfi szobor felújítását átutalással is a 14100134 – 40076349 – 01000004 számú számlára.

2007-11-30 13:33:58


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül