Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948619    








Honlapkeszites

„Nagykanizsa ügye mindennél fontosabb”

Szeptemberben, új tanév lévén, városunk általános iskoláiban elkezdõdik a református hitoktatás – tudtuk meg Hella Ferenctõl, a Nagykanizsai Református Egyházközség lelkészétõl. A hír kapcsán a hittanismeretek bevezetésének elõzményérõl kérdeztük a Nagytiszteletû urat.

– Fontosnak tartom, hogy minden családba, minden gyermekhez eljusson Isten igéje attól függetlenül, hogy a szülõk gyülekezeti tagok-e, illetve gyermekeiket megkeresztelték vagy sem. A hittanoktatás során, sõt annak végeztével sem kötelezõ a megkeresztelkedés. A hittanórák szervezése több síkon folyik. Az óvodáskorúaknál már szombaton megkezdõdött a foglalkozás – amely nyilvánvalóan koruknak megfelelõen – játékos formában történik. Az általános iskolai oktatás két korcsoportban tûnik hatékonynak. Az egyikben hatodikos korig történik az ismeretek átadása, ami zömében helyileg az iskolák falai között zajlik. A másik korcsoportba a konfirmációs korosztályhoz tartozó hetedik és nyolcadik osztályos tanulók tartoznak. Feltétlenül ki kell emelnem az iskolaigazgatók nyitottságát, segítõkészségét, példaszerû hozzáállását.


– Hittanoktatás eddig is folyt a gyülekezetben. Miért tartotta fontosnak, hogy ez a jövõben az iskola falain belül is helyet kapjon?
– A szülõk nem tudják az iskolában megfogni gyermekeik kezét, és hozzánk elhozni. Biztosabb, ha mi megyünk a gyermekekhez, remélve, hogy valószínûleg így nagyobb lesz az érdeklõdés is.
– A kisebb gyermekek fogékonyak. A serdülõkorúak már problémásabbak. Van az õ megnyerésükre valamilyen elgondolása?
– Az általános iskolások hetedikes-nyolcadikos csoportjának elsõ éve az elméleti hitoktatás idõszaka. A második év a gyülekezeti életben való részvételt jelenti, amelyben a presbiterek mellett apróbb feladatokra is kapnának megbízást. Ez azért bír jelentõséggel, mert e folyamat során érezhetik meg, hogy itt, a közösségben van a helyük. A középiskolás korosztályt pedig a mai divatos technikai módszerrel az interneten, valamint az iwiw-en próbáljuk elérni, megszólítani. Azonban vannak más ötleteim is, amelyekrõl még korai beszélni.
– Tavaly õsszel a gyülekezetben sikerrel indult az alpha kurzus. Folytatódik-e?
– Igen. Szeptember elsõ hetében új témakörökkel indítunk. Minden esetben az élet nagy kérdéseivel foglalkozunk, azokra próbálunk választ adni. Számomra öröm, hogy a nyári szünet tervezett ideje alatt is voltak házi alkalmak, ami bizonyítja a kurzus öszszetartó erejét. Ha már az õszre tervezett eseményeknél tartunk, örömmel adom hírül, hogy – az elõzõ év sikerén felbuzdulva – újraindítjuk evangelizációs sorozatunkat október harmadik hetében, amelynek során a Dél-Afrikában misszionáriusként szolgált Orbán Attilát hallhatjuk ismét.
– A belsõ, lelki megújulás után a külsõ megújulásról kérdeztük. Úgy tudni a templom is felújításra vár.
– Templomunk közel nyolcvan éves, az idõ vasfoga sajnos kikezdte, energiarendszere és nyílászárói ma már korszerûtlenek. Most elsõsorban energiamegtakarító átalakításokra van szükség. Elsõ körben a nyílászárók cseréjére kerül sor, aminek forrása a három önkormányzati képviselõ által felajánlott összeg. A további tervezett és szükséges felújítási munkák fedezetét pályázati pénzek lehívásával, önkormányzati, egyházi forrásból, valamint lokálpatrióta polgárok támogatásából, illetve saját híveink adományaiból szeretnénk megvalósítani. 2014-ben ünnepeljük templomunk fennállásának nyolcvanadik évét. Ebbõl a kerek évfordulós alkalomból egy Kálvin-szobrot szeretnénk a Kálvin téren felavatni.
– Az elõzõekben szó esett néhány önkormányzati képviselõ segítségérõl, támogatásáról. Most az Ön hozzáállása érdekelne a közelgõ önkormányzati választáshoz?
– Családommal rövid ideje élek és szolgálok Nagykanizsán. Most ismerkedem a várossal, az itt zajló folyamatokkal, a társadalom minden rendû és rangú képviselõjével, valamint az itt érvényesülõ politikai struktúrával és erõkkel. Fontosnak azt tartom a jelenben és a jövõben is, hogy mindenben a város, az itt élõ emberek érdeke érvényesüljön. Azt, hogy ezt miként lehet az országos politikába beilleszteni, nem az én tisztem meghatározni. Az ismeretes, hogy milyen volt városunk elmúlt négy éve, illetve milyen a jelenlegi helyzete. Azt, hogy milyen lesz a jövõben, abba beleszólhatunk, sõt állampolgári kötelességünk is. Ezért fontos, hogy elmenjünk szavazni. Figyelnünk kell a megnyilatkozásokat; mi az, ami elõmozdítaná a város fejlõdését. Üdvös lenne, ha a város érdekében a következõ képviselõ-testület össze tudna fogni. Szükség lenne a közös stratégia kidolgozására, ennek keretein belül a munkahelyteremtésre. Ne az egymás kölcsönös lejáratása legyen a cél! Nagykanizsa ügye mindennél fontosabb. Ahonnan én jöttem, és több mint hat évig szolgáltam, nem tudtam, milyen pártállású a polgármester. Egy volt a cél, a települést szolgálni! Mért volna ez itt lehetetlen?
Czene Csaba



2010-09-09 11:18:27


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül