Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949054    








Honlapkeszites

Romberg-táblával gazdagodott a város

A szemerkélõ esõ ellenére ünneplõk kis csoportja gyûlt össze a Farkas Ferenc Zene-és Aranymetszés Mûvészeti Iskola elõtt szeptember 25-én, ahol emléktáblát avatott a zenész tiszteletére alakult Sigmund Romberg Emlékbizottság.

Halász Gyula, az Emlékbizottság elnöke, valamint Simonyi András, hazánk egykori washingtoni nagykövete leplezte le a táblát, amelyet Ádám Krisztián, a Fejtõ Ferenc emléktábla társalkotója készített. Az avatást reprezentatív fogadás követte a mûvészeti iskola emeletén, ahol Baráth Zoltán intézményigazgató köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, szeretnének sort keríteni a zeneszerzõ kottáinak megszerzésére, hiszen ezzel is elõsegítenék Romberg munkásságának megismerését Kanizsán. Az intézmény eddig is játszott Romberg- mûveket, csak épp azt nem tudták, hogy a zenész kanizsai születésû. Ezzel sokan így vannak a városban, épp ezért van nagy szükség hírének szélesebb körû terjesztésére. Simonyi András emlékeztette a várost, mekkora érték van Kanizsa birtokában Romberg emlékének ápolásával. A volt nagykövet hangsúlyozta, számos zseniális magyar adott remekmûveket a világnak, és a hazánkban jelen lévõ kreativitást a jelenben is kötelességünk ápolni és kifejezésre juttatni.


Kocsis Katalin könyvtáros mesélt a dualizmus korabeli Kanizsa pezsgõ kulturális életérõl, az itteni nagypolgárság zeneszeretetérõl. Elmondta, Rosenberg Ádám, Romberg édesapja magán- zeneiskolát is alapított a városban. Ma már elképzelhetetlennek tûnik, de szinte minden polgári családnál megtalálható volt a zongora. Sajnos nem maradt fenn adat arra vonatkozólag, hogy merre lehetett Kanizsán a Rosenberg-család otthona, ezért döntött úgy a bizottság, hogy ezen információ hiányában a mûvészeti iskola falán helyezi el a táblát.
A megemlékezõ gondolatokat a Farkas Ferenc Énekegyüttes elõadása tette teljessé, de az este folyamán még számos Romberg-szerzeményt hallgathattak meg a jelen lévõk. Az emléktáblát Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata és Halász Gyula, az Emlékbizottság elnöke állítatta.

Z.A.



2010-09-27 11:50:16


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül