Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948670    








Honlapkeszites

Elfogadni az elfogadhatatlant

Elsõ alkalommal rendezte meg a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala megyei szervezete a Méltóság Napját a Kanizsai Dorottya Kórházban október 13-án. A kezdeményezés a rákbetegek iránti együttérzésrõl és a betegségben is megõrizendõ emberi méltóságról szól.

Kovácsné Sohár Krisztina, a MESZK elnöke elmondta, hogy egész délutános elõadás-sorozat keretein belül nyílik lehetõség az egészségügyi dolgozók számára az ismeretszerzésre a daganatos betegségben szenvedõk ellátásáról, kezelésérõl. Ez a tájékozódás azonban nem a gyógyszeres kezelésrõl szól, sokkal inkább a szociális, pszichés körülmények optimális megteremtésérõl és az érzelmi támogatásról. Nem könnyû ugyanis a hospice ellátásban dolgozók helyzete, hiszen talán a lehetetlenre vállalkoznak: az elõrehaladott állapotú betegeket kell felkészíteniük az elmúlásra. 


- Nincs eligazodási pont arra vonatkozólag, hogyan kezeljük a haláluk elõtt álló betegeket. Azt viszont mindenképp szem elõtt kell tartani, hogy az emberhez méltó halál mindenkinek alapvetõ joga. Akik megtapasztalták a rákbetegségbõl való felépülés csodáját, más emberekké váltak, és amíg fizikailag legyengültek, lelkileg sokkal erõsebbek lettek. Ha öt éven belül nem újul ki a daganat, akkor gyógyultnak nyilvánítják a beteget, de egész további életét végig kell követni a páciensnek. -  foglalta össze Kovácsné Sohár Krisztina.
Városunkban is mûködik a daganatos betegekkel foglalkozó szervezet. Karosi Lászlóné, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Szervezetének elnöke elmondta, tíz éve alakultak, és céljuk, hogy lelkileg segítsék a súlyosan betegeket. Éves munkaterv alapján, hetven fõvel dolgoznak együtt a Vasemberház Tükörtermében, minden hónap második és negyedik hétfõjén.
Déltõl hallgathatták meg a jelen lévõk Vass Mónika diplomás ápoló elõadását a hospice tevékenységrõl. Elmondta, hogy évente harmincnégyezer ember hal meg rákos megbetegedésben. Hazánkban Polcz Alaine hozta létre 1991-ben a Magyar Hospice Alapot, majd 2004-ben született törvény a tevékenység szabályozásáról. Salamon Andrea, az Otthonápolási szolgálat onkológia szakápolója személyes beszámolót tartott az elmúlt évek tapasztalatairól. Hangsúlyozta, a hospice ellátás huszonnégy órás elérhetõséget jelent. Szó esett arról, mennyire fontos a felmerülõ pszichés problémák, a szorongás, depresszió és az alvászavarok kezelése. Hozzátette, néha nehéz eldönteni, hogyan kell viselkedni a haldoklóval, ráadásul azt is el kell érni, hogy a beteg családja elfogadja a nõvér jelenlétét. A halál gondolatát nem lehet elfogadtatni, de abban segíthet az egészségügyi dolgozó, hogy elviselhetõbbé tegye a nehezebb idõszakokat…
A MESZK és az elõadók a programok befejezéseként-hagyományteremtõ szándékkal-a „Méltóság Mezején” nárciszhagyma ültetésével fejezték ki a rákbetegek iránti együttérzésüket, és tervezik, hogy minden évben elültetnek egy-egy újabb virágot.

Z.A.
 



2010-10-14 12:03:50


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül