Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948426    








Honlapkeszites

Európai különdíjat nyert a városrehabilitáció

A nagykanizsai komplex városfejlesztési koncepció különdíjat nyert a nyolcadik Európai Település-és Területi Tervezési díj pályázaton, amelyet november 16-án Brüsszelben vehet át a város és a tervezõk. A díjról és a városrehabilitációs tervekrõl Cseresnyés Péter polgármester és Horváth István divízióvezetõ tájékoztatta a sajtó képviselõit október 22-én.

A Magyar Urbanisztikai Társaság, mint az Európai Település-és Területi Tervezési díj pályázatot nyerték el a városrekonstrukciós tervek. Cseresnyés Péter polgármester elmondta, magyar város ilyen komoly elismerésben még nem részesült. Hozzátette, a tervek megvalósítását követõen olyan belváros alakul ki Nagykanizsán, amelyikre büszkék lehetnek az itt élõk és amely lehetõséget ad arra, hogy a lassan kiüresedõ belváros újra visszakapja azt a rangot, amit Nagykanizsa megérdemel. 


Mint Horváth István divízióvezetõ elmondta, a díj magát a koncepciót értékeli, amelyet a Pro Urbe Kft. készített el. November 16-án a díj átvételén kívül sor kerül a város-rehabilitációról készült prezentációra, valamint a város bemutatására.
A díjra olyan már publikált tervek és tanulmányok pályázhattak, amelyek helyi, regionális, országos, vagy nemzetközi viszonylatban kiemelkedõ színvonalúak, és jelentõs hatással bírnak a tervezési területen élõ és mûködõ közösségekre. Az értékelés során kiemelt szempont volt, hogy a koncepció mennyiben javítja az európai polgárok életminõségét és mennyiben mutat szociális, gazdasági és környezetminõségi szempontból elõrelépést a tervezési területen, valamint, hogy mennyire tartja szem elõtt a fenntartható fejlõdés követelményrendszerét.
A tervek megvalósulása ellensúlyozhatja az M7 autópályán a város elkerülését, olyan funkcióval, ami miatt érdemes a városban megállni, ami a munkanélküliséggel küzdõ település kis és középvállalkozásainak helyzetét javíthatja.
A polgármester kiemelte, a díj nem csak elismerés a tervezõknek, hanem városunknak is jó reklámot jelent, hiszen olyan összefüggõ belváros-átalakítás fog történni, amelyik az Eötvös tértõl az Erzsébet térig terjed, és összefüggõ tereket fog összekötni, így lehetõség nyílik nagyobb rendezvények, akár fesztiválok szervezésére is.
A városrehabilitációs projekt a tervek szerint két ütemben valósul meg, az elsõ zajlik jelenleg. Ez magába foglalja a Huszti téri körforgalom megépítését, az Erzsébet tér korszerûsítését, az Arany János utca és a Petõfi utca összekötését, valamint a Zrínyi utca és a Teleki utca összekötését. Mindez másfél milliárdos fejlesztést jelent, amelyhez közel kilencszáz millió forint támogatást nyert az önkormányzat. A második ütem várhatóan kétmilliárd forintos fejlesztés lesz, amihez hétszáz millió forint támogatás szükséges. A két ütemes projekt várhatóan 2012. október 31-éig fejezõdik be.

B.E.



2010-10-22 10:50:01


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül