Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949353    








Honlapkeszites

Nyugodt légkörben zajlott le a közgyûlés

Régen tapasztalt, nyugodt légkörben kezdõdött, s zajlott le az október 14-én megalakult új közgyûlés elsõ soros ülése. Az ülést levezetõ Cseresnyés Péter polgármester a napirendi pontok vitájában egyenrangú partnernek tekintette a hozzászóló képviselõket.

A javasolt napirendek között nem nyílt, hanem zárt ülésen tárgyalta meg a közgyûlés a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. 2011. évi üzleti tervének elfogadására elõterjesztett javaslatot, mivel a tartalma üzleti titoknak minõsül. Szintén zárt ülésen tárgyalták meg többek között a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb mûködésérõl szóló 2009. évi törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló elõerjesztést, a Zala Megyei Önkormányzat által alapított kitüntetések adományozására elõterjesztett javaslatot, valamint a Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi SZKI-ban folytatott törvényességi ellenõrzésrõl szóló javaslatot.


Egyhangúlag elfogadta a testület a vállalkozások támogatásáról szóló többször módosított rendeletének módosítását. Fontos szempont volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból minél több tartós munkahelyet hozzanak létre. A gazdasági válság következtében városunkban a közeljövõben a korábbinál is jelentõsebb foglalkoztatási problémákkal kell szembenézni, így a vállalkozások munkahelyteremtésének támogatása még az eddigieknél is fontosabb feladattá válik. A foglalkoztatási nehézségek megoldásában kulcsszerep hárul a közép és nagyvállalkozásokra. A foglalkoztatással kapcsolatos döntések meghozatalakor a vállalkozásoknak számos tényezõt figyelembe vesznek, ezek között fontos szerepet kaphat az önkormányzat támogató szándéka is. Ezért is került napirendre a jelenleg csak mikro- és kisvállalkozások számára elérhetõ munkahelyteremtõ pályázat kiszélesítése a közép- és nagyvállalkozásokra is. Az áprilisi és májusi soros ülésén már tárgyalt egy rendeletmódosítási javaslatot a közgyûlés, amely arra irányult, hogy a jelenleg hatályos rendeletbe beépített korlátozások (pályázók köre, maximális támogatás összege) feloldásra kerüljenek. A közgyûlés akkor nem támogatta a tervezetet, arra hivatkozva, hogy a javaslat elfogadása elõre nem látható nagyságrendû forrást igényelne, aminek jelenleg nincs fedezete. A most benyújtott javaslat megõrzi az elmúlt évek kedvezõ eredményeit, és lehetõséget teremt az 50 fõnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozások számára a pályázaton való részvételre az alábbi kritérium teljesítése esetén. A teljesítendõ feltétel, hogy a vállalkozó által létrehozott új munkahelyek aránya a pályázat benyújtását megelõzõ 5 év közül a legmagasabb foglalkoztatott létszámhoz viszonyítva meghaladja a 40 százalékot. A fenti feltétel teljesítése esetén minden új munkahelyteremtés után 500 ezer forint támogatás jár.
A testület 15 igen szavazatával a Térségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértõi és Rehabilitációs Bizottság intézményegysége bekapcsolódhat a kora gyermekkori intervenció támogatásáról szóló projektbe. Támogatták a Zsigmondy-Széchenyi SZKI – a Fenntarthatóbb életmódot és fogyasztási lehetõségeket népszerûsítõ, terjedésüket elõsegítõ mintaprojektek címû – pályázaton való részvételét. A testület döntött az Egészségügyi alapellátás fejlesztésének elindításáról, az engedélyokirat aláírásáról a Nagykanizsa-Miklósfa városrészben.
A közgyûlés támogatta a Kanizsa Boksz Klub támogatási kérelmét. A klub felkérést kapott a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökétõl a 2010. évi Férfi Felnõtt Ökölvívó Bajnokság megrendezésére decemberben, a verseny megrendezéséhez másfél millió forintot kértek a várostól. A klub a bajnokságot megrendezheti, a testület a mûködési hitel terhére 750 ezer forintot szavazott meg, a hiányzó összeget Cseresnyés Péter polgármester a polgármesteri keretébõl egészíti ki. A polgármester megjegyezte, egy ilyen nagy jelentõségû rendezvényt, idejében, elõre be kell tervezni.
A közgyûlés 12 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta a Thrák Királyok Völgye kiállításról szóló beszámolót, egyben felkérte a polgármestert, hogy az intézmény vezetõjét részesítse írásbeli figyelmeztetésben az ellenõrzési feljegyzésben részletezettek miatt. Továbbá utasítsa, hogy a jövõben az intézmény irányítását és fenntartását ellátó közgyûlés döntéseinek mindenben megfelelõen lássa el az intézmény vezetését. Balogh László, az OKISB elnöke hozzászólásában elmondta, a bizottság 5 igen 0 nem 3 tartózkodással a beszámolót szakmai szempontból elfogadta. Egy minõségi, igényes és unikális kiállítás volt országos, sõt nemzetközi szinten is. Azonban tudomásul kell venni a revizori jelentést, amely a pénzügyi kezelésében talált bizonyos problémákat. Az intézmény vezetõje az elõirányzott 22 milliós költségvetési keretet 8 millió forinttal túllépte, s ezzel a közgyûlés eredeti határozatát nem tartotta be. Marton István képviselõ csatlakozva a Balogh László által elmondottakhoz, megjegyezte, tökéletesen egyetért Balogh elnök úrral abban, hogy ez egy unikális, ízlésnevelõ, erkölcsformáló kiállítás volt, mert ha megnézzük a II. világháború óta eltelt kulturális mozgásokat Nagykanizsán, ez volt az elsõ, ami ilyen jelentõséggel bírt. A többi még csak meg sem közelítette. Véleménye szerint a tervezés kiindulásakor értelemszerûen nem lehetett pontosan tudni a bekerülési költséget, ez nem olyan, mint egy iskola költségvetése, ami évrõl-évre hasonló. Azt sokkal egyszerûbb technikailag megtervezni. Szomorúan tapasztalta a kiállítás alatt és az azt követõ idõszakban a méltánytalan támadásokat, amiket a Kanizsa Újság intézett a kiállítás ellen, s amellyel majdnem sikerült nemzetközi bonyodalmakat okozni. Ez a kiállítás minden dicséretet megérdemel. Egy hiba azonban történt, amikor érzékelték, hogy az eredetileg beütemezett összeg csekély lesz, akkor kellett volna rögtön módosítást kérni. A végsõ kicsengése szerinte nem fegyelmi, hanem egy nagyon magas kitüntetés kellene, hogy legyen.
B.E.



2010-10-29 13:03:03


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül