Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948423    








Honlapkeszites

Konferencia és könyvbemutató

A Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme 11. elõadásának résztvevõi egy különleges történelemórán vehettek részt a Batthyány Lajos Gimnázium és a Halis István Városi Könyvtár szervezésében a Medgyaszay Házban.

A Batthyány Lajos Gimnázium egy sikeres pályázat, valamint önkormányzati támogatás révén könyvet adott ki Nagykanizsa 1956 címmel.
Az eredeti cél az volt, hogy „példa” embereket keressünk – hangsúlyozta köszöntõjében Balogh László, a gimnázium igazgatója, majd így folytatta: – Büszkén mondhatjuk, vannak, voltak ilyenek Kanizsán. Ilyenek voltak a kanizsai gimnazisták, a „csittesek”. Sokunkban felvetõdik a kérdés, hány ártatlan áldozat volt itt Kanizsán? Lassan kiderül, legalább három, de még mindig nem tudunk dolgokat a helyére tenni. Miért van az, hogy még ma is sokan csak névtelenül szólalnak meg, ha 56-ról faggatjuk õket, és a „csitt”-ben is vannak még kérdõjelek…


Végül a könyv hátsó borítóján szereplõ mondatokkal zárta gondolatát Balogh László: Nagykanizsán is népmozgalmat váltott ki az 1956. október 23-i budapesti forradalom híre. Büszkék lehetünk arra, hogy 1956 kapcsán városunkban is van mire emlékeznünk: a helyi történések, a DKG dolgozói, a gimnazisták, Orbán Nándor, dr. Lékai Gyula, dr. Paizs Ferenc, a „Csittvári Krónika”…. Az Irányi Dániel Gimnázium (mai Batthyány Lajos Gimnázium) diákjai és tanárai kiállása a jó ügy mellett ma is élõ példa kell, hogy legyen. A méltó emlékezés azt kívánja, hogy tisztelettel és tisztességgel emlékezzünk meg a régmúlt hõseirõl és ártatlan áldozatairól. 1956 örök tanulsága, hogy nem szabad félni. S vannak örökifjú hõsök, akik példaképpé is válhatnak, mert fiatalos lendülettel széttörték az agyunkat és a szívünket nyomasztó félelmet. Nem szabad feledni a fénylõ arcokat! 1956 azt üzeni, hogy nem elõre, vagy hátra, vagy oldalra van a kitörési pont, hanem fölfelé. Felemelt fejû és emelkedett szívû népnek van jövõje. Nagy Gáspárral szólva:
„Megigéz fénylõ arcuk,
lám a lélek és lelkesültség,
mily káprázatos ikerpár
együtt: õszinte Isten-oltár!”
Ezért ajánljuk jó szívvel ezt az 1956 emlékérõl szóló hiánypótló kanizsai könyvet és a hozzá kapcsolódó konferenciát.
A konferencián Czupi Gyula, Farkas Tünde, Csomor Erzsébet, Kapiller Imre és Dr. Bittera Zoltán tartott elõadást.
B.E.



2010-11-09 08:40:59


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül