Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948770    








Honlapkeszites

Keresztúr nevû települések polgármesterei találkoztak

A 2000-ben alakult Keresztúr Nevû Települések Szövetsége a hétvégén Murakeresztúron tartotta közgyûlését. Amikor 1999-ben a bodrogi árvíz kapcsán találkozott a két település, az elsõ pillanattól kezdve úgy érezték, számos hasonlóság van köztük, és felröppent annak a gondolata, hogy a kört bõvíteni kellene, más Keresztúrokat is meg kellene ismerni.

A lázas keresés eredményeként Bodrogkeresztúr és Balatonkeresztúr 2000-ben a Balaton déli partján vendégül látott tizenhárom hazai és egy határon túli települést. Az elsõ találkozó sikerén felbuzdulva a települések vezetõi kinyilvánították szándékukat a folytatásra, a szövetség megalakítására.


Kovács József, a szövetség elnöke, egyben Balatonkeresztúr polgármestere elmondta: A Kárpát-medencében mintegy negyven település nevében található meg a keresztúr szó. Közülük harmincnyolccal sikerült kapcsolatot teremteni, s eddig harminckét település részt is vett legalább egyszer a találkozón. Murakeresztúrra a közgyûlést alkotó tizenhat település közül tizenhárom képviselõi utaztak el. A napirendek sorában többek között szerepelt az új polgármesterek bemutatkozása, az elmúlt négy év értékelése, a közgyûlés elnökségének, felügyelõ bizottságának újraválasztása és a jövõ évi találkozó programjának összeállítása. Jártak a Mura partján, ahonnan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva érkeztek a koraesti órákban városunkba. Kanizsai programjuk részeként Rajnai Miklós bemutatta a vendégeknek a Nagy-Magyarország Emlékmû történetét, majd a Tourinform Iroda munkatársa kalauzolásával városnézésre indultak. A Halis István Városi Könyvtárban meghallgatták Pap Gábor mûvészettörténész Az Inka ösvényen – Az Inka kultúra emberi üzenetei címû elõadását.
B.E.



2010-11-15 13:46:16


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül