Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949029    








Honlapkeszites

Idõsekért Nagykanizsán Ünnepi Hét

Amatõr szépkorú alkotók képzõ- és iparmûvészeti jellegû munkáiból összeállított kiállítás megnyitójával kezdõdött el az Idõsekért Nagykanizsán Ünnepi Hét ötnapos programja.

Az alkotókat Gaál Violetta, városi diákpolgármester köszöntötte, majd a MAGIC Dance két táncosa, Nikolics Zsuzsa és Fási Barnabás Égi varázs címmel kortárs táncot mutatott be. A rendezvény háziasszonya Horváthné Gelencsér Edit volt.
Az ünnepi hét további programjában az idõsek kulturális bemutatójának részesei lehettek az érdeklõdõk. Az idõseket Dénes Sándor alpolgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: – A rendezvénysorozat 2010-ben immár hetedik alkalommal szervezõdik. Minden év novemberében tisztelettel emlékezünk az idõsödõ, szépkorú embertársainkra. Nagyon fontos, hogy ez a figyelem ne csak néhány napra, egy hétre korlátozódjon. Azon kell dolgoznunk, hogy az idõs emberek az év minden napján érezzék a család, a város, a társadalom megbecsülését.


Érezzék, hogy szükség van az évtizedek alatt megszerzett tudásukra, tapasztalataikra, bölcsességükre és szemléletmódjukra. Már az ünnepi hét elsõ megrendezése során lehetõséget kértek és kaptak a városrészek. Öntevékenyen, saját erõforrásaikat felhasználva került sor és kerül sor Bagolán, Bajcsán, Fakoson, Kiskanizsán, Miklósfán és Palinban vacsorával és szórakoztató másorral egybekötött bensõséges szép ünnepre. Hogy mi az az érték, ami sok-sok ember szívét-lelkét melegíti, melengeti ezen a héten? – Nemcsak az ünneplés – az is nagyon fontos –, hanem az a szeretetteljes együttlét, amelyben részünk lesz a hét folyamán. Ma itt azok a csoportok lépnek fel, amelyek elsõsorban az idõsügyi klubok tagságából alakulva egy-egy mûvészeti ágban jeleskednek. Színpadra lépnek minõsített kórusok, amatõr tánccsoportok, mûkedvelõ szavalók és szólóénekesek. Az a több mint négyszáz idõsödõ ember ezen a színpadon azt példázza, hogy az idõskor nem jelenti a visszavonulást, hanem egy másfajta, tevékeny és aktív életszakaszt jelent. Dicséret és elismerés illeti önöket, akik a kultúra valamelyik ágát mûvelik, színpadra lépnek, másokat szórakoztatnak, és sokaknak örömet okoznak. – hangsúlyozta Dénes Sándor. Dicséret és elismerés illeti a rendezvény szervezõit is, az Egyesített Szociális Intézményt, az Idõsügyi Tanácsot, a Nyugdíjas Klubokat, azok vezetõit, akik évrõl-évre képesek életre hívni ezt a nagyszabású, színvonalas, és nemcsak az idõseket magával ragadó ünnepi hetet.
Az alpolgármester a megjelentek nevében tisztelettel köszöntötte városunk, Kiskanizsa városrész legidõsebb polgárát, Fekete István bácsit, akit néhány héttel ezelõtt köszönthettek 105. születésnapján. Végezetül hosszú, boldog életet, s azt kívánta az ünnepelteknek, a sok-sok munkával telt életük ajándékaként leljék örömüket gyermekeikben, unokáikban, munkájukban és mindennapjaikban. A program háziasszonyi szerepét Horváthné Polai Mária és Mónai Zsuzsanna töltötte be.

Idõsügyi Kerekasztal Konferencia

A Honvéd Kaszinóban megrendezett Idõsügyi Kerekasztal napirendjén az idõsek fogadóóráinak tapasztalatait tárgyalták meg a konferencia résztvevõi. A megjelenteket Halmos Ildikó igazgató köszöntötte, vitaindítót Maronicsné dr. Borka Beáta, a Szociális Osztály vezetõje mondott. A konferencia moderátora Büki Pálné ügyvezetõ volt.
A konferencián közös állásfoglalás készült, melyben elhatározták:
A Kerekasztal résztvevõi a jelenleginél nagyobb odafigyelést kívánnak tanúsítani a krízishelyzete miatt segítséget igénylõ idõs személyek iránt. Valamennyi idõsekkel kapcsolatot tartó szolgálat, intézmény, szerv, szervezet vezetõi és dolgozói (önkormányzati szervek, családsegítõk, háziorvosok, idõsügyi szervezetek, szeretetszolgálatok, egyházak, civil szervezetek stb.) folyamatos tevékenységük során összegyûjtött panaszokat, észrevételeket, kéréseket regisztrálás után azonnal továbbítják a szakmailag és társadalmilag illetékes szervekhez. Az elintézésrõl visszajelzést kérnek. Nagykanizsa idõskorú népessége körében a Kerekasztal kezdeményez egy felmérést, amelyben az érdekeltek javaslatokat tehetnek az õket érintõ ellátások megtervezéséhez és programok megszervezéséhez.
Az idõsek Sportnapján Balogh László, az OKISB elnöke köszöntötte a sportolókat. A rendezvény házigazdája Tarr Ernõ volt.
Az Idõsekért Nagykanizsán Ünnepi hét gálamûsorral és bállal zárult péntek este.
A szépkorú városlakókat Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ köszöntötte, majd a hagyományokhoz hûen ajándékot adott át a 90 éves Kaszás Jenõnének és a 89 éves Kém Józsefnek, akik ebben az évben városunk idõs lakosságát képviselték. A csütörtöki sportnapon különbözõ versenyszámokban tehették próba ügyességüket az idõsek. A legeredményesebb versenyzõknek számos díjat osztottak ki a szervezõk. A legidõsebb nõi versenyzõ és férfi sportoló – Sárdi Lászlóné és Pálfy Gyula – különdíjat kapott. Az Egyesített Szociális Intézmény, az Idõsügyi Tanács, valamint a Nyugdíjas Klubok által szervezett programsorozat operettgálával fejezõdött be. Jurina Beáta, Mészáros Adél valamint Csontos Csaba bevonta a közönséget is a Dallamok szárnyán címû operett mûsorába. Rövid szünet után a program a színház elõcsarnokában folytatódott tovább, ahol Fentõs Ferenc, városunk díszpolgára mondott pohárköszöntõt, majd állófogadásra és idõsek báljára várták a megjelenteket.
Nagykanizsa városrészein élõknek külön rendezvényekkel is kedveskedtek a szervezõk. Szerdán a palini, csütörtökön a miklósfai városrészben várták ünnepi mûsorral és vacsorával az idõseket. Pénteken a fakosi és a bajcsai városrészben, szombaton délután pedig Bagolán vehettek részt a településrészi rendezvényeken.
B.E.



2010-11-22 11:53:30


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül