Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948585    








Honlapkeszites

Rendõr Robi regulázza Rosszcsont Ricsit (Zala MRFK)

A Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályának koordinálásában, nyolc óvoda részvételével Zala megyében is elindították az idei tanévben a Rendõrség legkisebbeknek szóló megelõzési programját, az Ovi-Zsarut. A program képzéssel egybekötött nyitórendezvényét 2010. november 24-én tartották a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányságon.

A Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya által kidolgozott Ovi-Zsaru program Fejér megyében 2007 óta mûködik, melyet az Országos Rendõr-fõkapitányság 2010-ben országos szintre emelt. Azóta országszerte 15 megye összesen többszáz óvodája csatlakozott, így az idei tanévben mintegy 10.000 óvodáskorú gyermekhez jut már el Rendõr Robi.


De egyáltalán ki is Rendõr Robi és Rosszcsont Ricsi? Õk az Ovi-Zsaru program két bábfigura fõszereplõje. Õket az elsõ látogatás alkalmával egy igazi rendõr bácsi vagy néni viszi el a nagycsoportosokhoz. Majd miután kölcsönösen megismerték egymást, Rosszcsont Ricsi mellett Rendõr Robi is az óvodásokkal marad, hogy védje, óvja és tanácsaival segítse õket.

A szerdai képzés során, melyen a részt vevõ nyolc óvoda pedagógusai, illetve a programban közremûködõ zalai rendõr-kollégák találkoztak, az Ovi-Zsaru prog-ram megalkotója, dr. Vörös Ferencné r. alezredes asszony, a Fejér Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztályának fõelõadója érzékeltette, hogy a gyermekek szép, könnyû, ámde sérülékeny pillangó-lelkéhez még közel áll a mesék boldog világa. Mindennapjaik része még a mozgás öröme, a játék szenvedélye és a rajz önmegvalósító lehetõsége. Szerepjátékok során szívesen bújnak más emberek, állatok, kitalált mesefigurák bõrébe, gyakran sokkal jobban megnyílnak ilyenkor, könnyebben kifejezik az õket foglalkoztató gondolatokat, az õket ért hatásokat. Ezért a drámapedagógia nevelésük, jellemfejlõdésük egyik fontos eszköze lehet.

A gyerekek jól tudnak azonosulni a bábokkal, Rendõr Robival és Rosszcsont Ricsivel, hiszen közelebb állnak hozzájuk méretben is. Mint Szukics Ferenc r. ezredes, a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság bûnügyi igazgatója megnyitóbeszédében kiemelte, a gyerekek ily’ módon könnyebben megismerik és elfogadják a rendõrt, akiben a segítõjüket és nem az õket fenyegetõ mumust és büntetést osztó bácsit fogják látni.

Rosszcsont Ricsi azt mondja, amit a gyerekek akarnak, tudnak mondani. Amennyiben a báb butaságot, rosszat mond, õt könnyebb kinevetni, nincs a gyerekben szégyenérzet. Rendõr Robi pedig mindig a helyes útra próbálja terelgetni az el-el tévelyedõ rosszaságot. Bármilyen eseménynél alkalmazhatók a bábok (séta, kirándulás, probléma a csoportban).

A bábokkal feldolgozzák a tanév során az ismerkedés szabályait (ki az idegen számunkra, mit mondhatok el idegen embernek magamról és családomról), a szabályok, utasítások betartásának fontosságát (kinek az utasításait tartsuk be, kinek fogadjunk szót s miért). Körüljárják az idegen személlyel történõ találkozás, kapcsolat, ajándékelfogadás szabályait (utcán, játszótéren, idegen lakásában), az egyedüli otthon tartózkodásnál fontos tudnivalókat (telefonálás, idegen beengedése a lakásba). Nem marad ki a veszélyes „játék” (háztartási eszközök használata, testi épség megóvása) témaköre és a közlekedés szabályainak megismerése (gyalog, kerékpárral, utasként gépkocsiban) sem.

A képzés végeztével az óvónõk (a képen Erdõs Sándorné, a Nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda Attila Óvodájából) dr. Vörös Ferencné r. alezredes asszonytól átvették a bábfigurákat, valamint a feldolgozáshoz szükséges segédanyagokat (munkafüzet, cd, matricák, témavázlatok), illetve megbeszélték az egyes óvodákhoz tartozó rendõrkollégákkal, hogy mikor és hogyan mutatkozhat be immár a zalai ovisoknak is Rendõr Robi és Rosszcsont Ricsi.

Az érdeklõdõ óvodák a továbbiakban is csatlakozhatnak a programhoz, bõvebb felvilágosításért forduljanak a Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság 92/311-510-es telefonszámán a Bûnmegelõzési Osztály munkatársaihoz!

Zala Megyei Rendõr-fõkapitányság
Bûnmegelõzési Osztálya



2010-11-26 11:07:53


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül