Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892477    








Honlapkeszites

„Tudással a jövõért!” TÁMOP-5.3.1-08/2-2009-0008.

A Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közmûvelõdési Nonprofit Kft. ezzel a címmel nyert támogatást a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Elsõ lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezõk képessé tevõ és önálló életvitelt segítõ programjai Konvergencia régiók címû pályázati felhívásán.

A mai, tudásalapú társadalmunk az egész életen át tartó tanulást célozta meg, melyben hangsúlyt kellett fektetnünk a hátrányos helyzetûek felzárkóztatására, ami magába foglalta a roma szociokulturális értékrendet és a másságot.


Ahhoz, hogy a következõ generációk, a hátrányos helyzetû csoportok tagjai felzárkózhassanak, szükség volt a családokban fellelhetõ rosszul rögzült szocializációs folyamatok átalakítására, a követendõ értékrendek kialakítására. Így maguk a szülõk, a domináns felnõttek voltak azok, akiknek az átértékeléshez segítséget kellett nyújtani. Lényeges volt, hogy a hátrányos helyzetû családok felnõtt tagjai körében egy átértékelési és segítõ folyamatot indítsunk el, hogy a következõ generációkban elindulhasson egy tudatos fejlõdési folyamat, a felnõtt családtagok szemléletváltozásának köszönhetõen.

Célunk a potenciális munkaerõ-tartalék felkutatása volt. Projektünk célkitûzéseit a térségben készített kvalitatív kutatási módszerrel megalapozott kérdõíves felmérés alapján állítottuk össze. A felmérésbe 26 települést vontunk be, 127 darab értékelhetõ kérdõív készült. A felmérés alapján elmondható, hogy a leghátrányosabb helyzetben a válaszadók 81%-a volt, õk alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek. A szakmával rendelkezõk jó része nem tudott elhelyezkedni az elmúlt két évben, mert olyan elavult szakképesítéssel rendelkezik, amely a munkaerõpiacon ma nem hasznosítható.

A válaszadók saját meglátásai alapján kompetenciái, egyéb tulajdonságai fejlesztésre szorultak. A kapott válaszok alapján egyértelmûen kiderült, hogy a válaszadók döntõ többsége úgy látta, szakértõ segítség igénybevétele szükséges ahhoz, hogy egyes tulajdonságok fejleszthetõek legyenek. A továbblépéshez szükséges elsõ lépés megtörtént, hiszen a válaszadók többsége önbevallás alapján belátta, hogy mely területeken rendelkezik hiányosságokkal, melyek pótlása elengedhetetlen. A projekt eredményeként: 80 fõ felzárkóztatása fejlesztõ programok által, a 6 hónapos fejlesztési szakaszokon túl pedig a teljes célcsoport részére folyamatos munkaerõ-piaci szolgáltatás nyújtása.
A célcsoporti kör:
- alacsony iskolai végzettségûek,
- tartós munkanélküliek,
- roma származásúak,
- 50 év felettiek,
- pályakezdõ fiatalok.

A kistérségekben a célcsoport tagjainak elérése nem okozott nehézséget, köszönhetõen szervezetünk több éves, a településeken eltöltött munkájának, a munkatársak szakmai tapasztalatának és rendszeres kapcsolattartásának.
Képzési programunk 3 helyszínen zajlott:
- Zalakomárban,
- Galambokon és
- Kerecsenyben.
A célcsoport tagjai jobban megismerték önmagukat, céljaikat, lehetõségeiket, érdeklõdési körüket. Önmagukat a mikro- és makrotársadalom aktív részeseként fogadták el, és magukat célvezérelten és magabiztosan elhelyezkedni képes felnõttként definiálták.
További cél volt a munkához, pályához, tanuláshoz kapcsolódó követelmények és értékek tisztázása, amely a személyiség tudatosabb magatartását és a döntéshozatalban történõ megerõsítését szolgálta.

Fontos volt továbbá a hatékony tanulási módszerek elsajátítása, sikeres vizsgastratégia kialakítása, a kommunikáció fejlesztése, a célravezetõ konfliktuskezelõ módszerek elsajátítása.
A program sikeres megvalósítása érdekében együttmûködési megállapodást kötöttünk:
- a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltségével és Szolgáltató Központjával,
- a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetével,
- a magyar Vöröskereszt által mûködtetett Családok Átmeneti Otthonával és a Hajléktalan szállóval,
- a Családsegítõ és Gyermekjóléti Központtal,
- a Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása munkaszervezete által mûködtetett Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálattal,
- Zalakomár Község Önkormányzatával.
Természetesen napi kapcsolatban állunk a Kft. Szervezeti egységeként mûködõ Mentorhálózattal és 4M-programmal is.
Tapasztalataink azt mutatják, sikerült eljuttatni a célcsoport tagjai számára a közvetíteni kívánt üzenetet: a segélyekre való berendezkedés nem lehet egyetlen alternatíva a megélhetésre, elengedhetetlenül szükséges az inaktív státuszból történõ kimozdulás.

A képzésre jelentkezõkben folyamatosan tudatosítottuk, hogy képesek változtatni élethelyzetükön és ezzel segítséget nyújthatnak a következõ generációknak is. Kulcsfontosságú üzenet volt, hogy jelenlegi szokási normáik, élethelyzetük, beszûkült értékrendjük a legnagyobb veszélyt gyermekeik ép személyiségfejlõdésére, megfelelõ irányú szocializációjára jelentenek. Ennek elkerülésére szükséges, hogy olyan fejlesztõ programokban vegyenek részt felnõttként, amellyel gyermekeik számára pozitív mintául szolgálhatnak, és bennük megfelelõ attitûdöket alakíthatnak ki.

Az összesen 6 hónap idõtartamú fejlesztési programot másfél év alatt 4 alkalommal indítottuk el, összesen 80 fõ részére. A kurzusok tematikájában többek között önismereti tréning, kommunikáció, kulcskompetenciák fejlesztése, konfliktuskezelés, tanulástechnika módszertana, álláskeresési technikák, elsajátítása szerepelt.
Egy-egy modulban igény szerint minden résztvevõnek lehetõsége volt hosszabb idõt eltölteni (például ha az olvasás tanulása több idõt vett igénybe, akkor a modul egyénenként módosítható, ismételhetõ volt).

Egy-egy program 200 órát tett ki, a résztvevõk havi 6-7 alkalommal látogatták a kurzusokat. A programok köztes idõszakában az esetmenedzserek (szociális munkás és szociálpedagógus) foglalkoztak személyesen és intenzíven a résztvevõkkel, akik igény szerint pszichológus segítségét is igénybe vehették. A fejlesztõ programok elvégzése után minden résztvevõ számára – akik munkajogi kérdésekben tájékozódni szerettek volna – ingyenes munkajogi tanácsadást biztosítottunk helyi jogász segítségével.
Az elsõ foglalkozás október elsején lezajlott, Zalakomár községben. Azóta itt is és további 2 helyszínen – Galambokon és Kerecsenyben – befejezõdött a képzés.
A fejlesztõ foglalkozások Zalakomárban a második blokkban is befejezõdtek már, így végleges képet kaptunk a másfél éves munka eredményérõl. Általánosságban elmondható, hogy a programot a célcsoport tagjai pozitívan értékelték, elsõsorban személyiségük, önmagukkal kapcsolatos attitûdjeik pozitív változása okán. Társadalmi kapcsolataik kiszélesedtek, önérvényesítõ képességük megerõsödött. A csoport tagjai immár kihasználják az õket körülvevõ ellátórendszer lehetõségeit. Állásbörzéken vesznek részt, munkaerõ-piaci tanácsadásokon tájékozódnak, képzésekre jelentkeznek, s mindezek nyomán egyre nõ a munkavállalók száma.


A program hiánypótló szerepet töltött be a Nagykanizsai és a Zalakarosi kistérségekben, mivel jelenleg sem mûködik olyan szolgáltatás, amely az alternatív munkaerõ-piaci szolgáltatásokat megelõzõen azokra a problémákra fókuszálna, amelyek a munkavállalást alapjaiban gátolják. Programunkat – nonprofit szervezetként – természetesen nem tudtuk volna önerõbõl megvalósítani.

Projektünket az Európai Szociális Alap Nonprofit Szolgáltató Kft. 100%-ban finanszírozta, pályázati úton 68. 381. 250 forintot nyertünk.

Pályázati azonosító számunk: TÁMOP-5-3-1-08/2-2009-0008.

Amennyiben további információra lenne szüksége, készséggel állunk rendelkezésére az alábbi elérhetõségeken:
Cím: 8800 Nagykanizsa, Király u. 47. I. emelet
Tel./fax: 93/516-796; 536-399
e-mail: dzmentor@t-online.hu
web: http://www.mentorhalozat.hu



2010-12-03 12:45:09


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül