Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948256    








Honlapkeszites

Évzáró és névadó

Hagyományteremtõ évzáró vacsorát rendeztek a kórház dolgozói részére december hetedikén. A Hevesi Sándor Mûvelõdési Központban sorra kerülõ évbúcsúztató ezúttal névadó ünnepség is volt, ugyanis az egészségügyi intézmény január elsejétõl Kanizsai Dorottya nevét viseli.

Elsõként dr. Kovács József fõigazgató köszöntötte a megjelent dolgozókat, valamint a rendezvény fõvédnökeit, dr. Mikola István volt egészségügyi minisztert, az Országgyûlés Egészségügyi Bizottsága alelnökét és Marton István polgármestert. A fõigazgató hangsúlyozta, habár az egészségügy reformjának nevezett átalakítások alapjaiban forgatták fel a rendszert, mégis úgy értékeli, hogy a kórház dolgozói maradéktalanul ellátták a reájuk szabott feladatot, s nyitottabbá váltak a betegek felé.


– Kórházunk január elsejétõl felveszi Kanizsai Dorottya nevét. Ám a mai est arra is alkalom, hogy összegezzük és lezárjuk a kórház éves munkáját, s egy hagyományteremtõ vacsoraest keretében megköszönjem Önöknek a 2007-ben elért eredményeket. Azonban ne várjanak ünneprontó számokat, százalékokat, grafikonokat értékelés gyanánt – mondta dr. Kovács József. – Az est célja, hogy köszönetet mondjak dolgozóinknak, munkatársaimnak, a vezetõknek, támogatóinknak és partnereinknek. Fontos a köszönet, akkor is, ha szokványos évet zárunk, de különösen fontos, ha ilyen nehéz évet tudhatunk magunk mögött, amilyenben régóta nem volt része a kórháznak. A gazdálkodásunkat alapjaiban forgatta fel ez a rendszer. Annak ellenére, hogy a betegforgalmunkat adminisztratív intézkedésekkel lecsökkentették, betegeinket kivonták az ellátásból, úgy értékelem, hogy maradéktalanul elláttuk feladatainkat, nyitottunk betegeink felé és egyre nyitottabbá válunk irántuk. A kórház mûködését, gazdálkodási egyensúlyát megõriztük; igaz számos nehéz, kényszerû döntést és intézkedést is jelentett számunkra. Ezek senkinek sem okoztak örömöt, de meg kellett tennünk. Meg tudtunk felelni a nagyon szigorú törvényi elõírásoknak, sõt, újabb szakmai fejlesztéseket is megvalósítottunk, mint például a sürgõsségi betegellátás, a betegszállítás, újabb mûtéti eljárások bevezetése, és a járóbeteg-terület fejlesztése. Ezt nem lehetett volna megtenni az Önök támogató segítsége nélkül, amit ha néha nehezen is, de egész évben biztosítottak. Úgy érzem, nem volt hiábavaló az áldozatvállalásuk, a támogatásuk, munkájuk, mert ennek köszönhetõ, hogy a 2007-es év munkáját eredményesnek mondhatom – zárta beszédét a fõigazgató.

Dr. Kovács József után a kórház névadó keresztanyja, dr. Nemesvári Márta lépett a mikrofonhoz, aki voltaképpen javaslatával a Kanizsai Dorottya név felvételének ötletet adta a kórház vezetõi által meghirdetett névadó pályázaton. Dr. Nemesvári Márta Kanizsai Dorottya életútját ismertette a nagyközönség elõtt.

Emlékeztetett Kanizsai Dorottya legnagyobb tettére, amikor hogy 1526. augusztus 29-én, a mohácsi csatavesztés után – látva a fõurak érdektelenségét – segítõivel egy õszi éjjelen hozzálátott a hetek óta a mohácsi síkon temetetlenül heverõ több ezer magyar vitéz elhantolásához.
– Egy óriási sírt ástak, összeszedték a hazáért halt hõsök földi maradványait, s a közös sírba helyezték. Napokig tartott a nagy temetés. Mikor készen állt nemzeti nagylétünk nagy temetõje, akkor a temetés fáradhatatlan vezetõje, a gyászruhás honleány, Kanizsai Dorottya felment a nagy sírdombra, mely egy nagy nemzet dicsõségét, nagyságát, hatalmát, szabadságát temette el, s kegyeletes érzéssel imádkozott a hazáért hõsi halált halt hõsökért. Kanizsai Dorottya nevét kegyeletes cselekedete halhatatlanná tette magyar nemzetünk történelmében – mondta dr. Nemesvári Márta, aki hozzátette, Kanizsai Dorottya egész életét áthatotta a hit, a szegényeken, elesetteken való segíteni akarás.

Ezt követõen Marton István polgármester díszoklevelet adott át a kórház fõigazgatójának, majd dr. Mikola István is köszöntötte az immár Kanizsai Dorottya Kórház kollektíváját.

Az ORFF Ütõegyüttes nagy sikerû produkciója után Dr. Kovács József a Kanizsai Dorottya Emlékplakettet adta át Dr. Nemesvári Mártának, Marton Istvánnak és dr. Mikola Istvánnak.

Évzáró, évértékelõ rendezvényrõl lévén szó, jutalmazásra is sor került. Dr. Flórián Zoltánt, az urológiai osztály orvosát fõorvossá nevezték ki, Kiváló Kórházi Dolgozó címet kapott dr. Csermely Ferenc nyugdíjas fõorvos, dr. Ruszwurm Andrea osztályvezetõ fõorvos, dr. Sebestyén Miklós fõorvos, dr. Abboud Ali fõorvos, Bálint István biológus, Mátyás Nándorné, munkaügyi elõadó, Boros Károlyné, osztályvezetõ fõnõvér, valamint Bolla Orsolya, osztályvezetõ fõnõvér. Fõigazgatói dicséretben részesült dr. Gottschál Marianna fõorvos, Dr. Kovács Andrea orvos, Horváth Zsolt fõgyógyszerész, Béresné Lencse Beáta vegyészmérnök, Szijártóné Gódor Teréz osztályvezetõ fõnõvér, Janka Gyuláné, osztályvezetõ fõnõvér-helyettes, Némethné Scheiber Anna osztályvezetõ fõnõvér, Marosfalvy Viktória, osztályvezetõ fõnõvér-helyettes, Némethné Császár Zuzsanna higiénikus, Rajnai Miklósné csoportvezetõ, Mazsdényi Antalné, gazdasági nõvér, Bagladyné Lehel Ildikó szakasszisztens, Maricsné Kondricz Eszter szakasszisztens, Holló Mária szakaszszisztens, Kanzsalicsné Horváth Mária asszisztens és Babati Jánosné asszisztens. Ugyancsak elismerésben részesült Somogyiné Horváth Gyöngyi ápoló, Balogh Tiborné ápoló, valamint Kurucz Csaba, ápoló.

Az elismerésekért dr. Csermely Ferenc mondott köszönetet.

Horváth Attila



2007-12-13 11:42:06


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül