Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893273    








Honlapkeszites

Nagyszabású magyar-szlovén üzletember találkozó Nagykanizsán

A Nemzetgazdasági Minisztérium Külgazdaságért Felelõs Államtitkársága, valamint Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében került sor a Medgyaszay Házban széleskörû magyar-szlovén üzletemberi fórumra. A rendezvény Borut Pahor szlovén, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli tárgyalásának folyománya volt, hiszen a két kormányfõ egyaránt sürgette a két állam gazdasági kapcsolatainak még szorosabbra fûzését.

Dr. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelõs államtitkára elõször is köszönetet mondott azért a dél-zalai város vezetésének, hogy az eseményt úgymond befogadta, s abbéli reményének is hangot adott, hogy Nagykanizsa a kapcsolatok további generálásának akár motorja is lehet a közeljövõben.


Ami rá is férne a településre, hiszen ahogy Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere már a hivatalos sajtótájékoztatón fogalmazott, az elõadások során elõkerült statisztikai adatok szerint a régióból bizony éppen a dél-zalai városnak hiányoznak szlovén (legfõképp gazdasági) kapcsolatai. Éppen ezért hatványozottan az a város érdeke, hogy a Dráva-menti Ptujjal meglévõ testvérvárosi kapcsolatába a protokolláris látogatásoknál jóval komolyabb életet „leheljenek”. Aminek van is reális esélye, hiszen a Kanizsa városának minden téren adott a háttere ahhoz, hogy Szlovénia legrégebben alapított városával mind gazdasági, mind oktatási, tudományos téren elmélyíthesse együttmûködését – hangzott a polgármesteri megállapítás.
Visszatérve Becsey Zsolt szavaihoz, az államtitkár rámutatott, Magyarország soros uniós elnöksége már a küszöbön, a világgazdaság mostanra már túllépett már válságon, s ezekbõl kiindulva itt a lehetõség arra, hogy a Szlovéniával már eddig is szoros együttmûködést még jobban kiaknázzuk.
Már csupán azért is, hiszen a magyar kereskedelem számára a magyarországi infrastrukturális feltételek megvalósulásával akár már a szlovéniai Koper kikötõje (az európai tengeri kereskedelem mind jelentõsebb tényezõjévé váló település) is viszonylag könnyen elérhetõ. Ez a gondolat már Darja Bavdaz Kuret, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövet asszonyának szavaiból világlott ki, aki külön is kiemelte a szlovén és magyar miniszterelnök közelmúltbeli találkozóját, ami a további közös munkának is alapját szolgálhatja.
A magas rangú hivatalos vendégek közül dr. Szent-Iványi István, Magyarország ljubljanai nagykövete és a szlovén kormányzat, egyben az ottani külügyminisztérium részérõl Vladimir Gasparic fõigazgató a két ország gazdasági kapcsolatainak gyakorlatilag folyamatosnak tekinthetõ bõvülésérõl szólt, míg Ales Mrkela, a regionális politika szemszögébõl már az itteni régió Szlovénia felé történõ nyitottságát elemezte.
S a találkozó konkrét hozadéka abban állt, hogy közel száz üzletember vett részt a kanizsai fórumon, hogy a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok jegyében akár egymással kooperálhassanak is a jövõben.
Szlovénia gazdasági kapcsolatainak rangsorában Magyarország a hatodik helyen áll, míg Magyarország külkereskedelmi partnerségében a szlovén fél a 19. helyet foglalja el, a szomszédság (egyben a közös EU-s és NATO-tagsággal) azonban elõmozdítója kell hogy legyen a még intenzívebb együttmûködésnek.
 

Polgár László



2010-12-10 13:46:51


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül