Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893743    








Honlapkeszites

Együttmûködés Szlovéniával

Az immár második alkalommal ülésezõ Magyarország-Szlovénia Határon Átívelõ Vegyes Bizottság idén városunkat választotta a találkozás helyszínéül. A rangos eseményt dr. Virág Rudolf területi államigazgatás fejlesztésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelõs helyettes államtitkár, szlovén oldalról pedig Roman Lavtar, a Vegyes Bizottság szlovén társelnöke és Petra Hirsel Horvat titkár vezette.

Cseresnyés Péter polgármester bevezetõ gondolataiként megfogalmazta, annak ellenére, hogy Nagykanizsa egy meghatározó települése a térségnek, eddig nem szerepelt az együttmûködésben. Nemrég viszont sikeres magyar-szlovén üzletember találkozónak adott otthont, ami a szlovén kapcsolatok építésének elsõ lépését jelentheti. - A mostani ülés okán kettõs az öröm, egyrészt azért, mert egy rangos bizottságnak adhat otthont városunk, másrészt mert mind a magyar, mind pedig a szlovén fél figyelmét fel tudjuk hívni Nagykanizsára. Mivel közel van hozzánk a horvát és a szlovén határ, így határon túli együttmûködéssel, pályázati lehetõségek kiaknázásával, kulturális és sport alkalmak megragadásával ki tudjuk használni és el tudjuk mélyíteni a kapcsolatokat. Ennek érdekében már felvettük a kapcsolatot szlovén települések vezetõivel. Reméljük, hogy újabb és újabb lehetõségek adódnak majd, legyen az turisztika, sport vagy gazdasági együttmûködés, illetve hogy a jövõben is városunk adhat helyet a rendezvénynek. 


Dr. Virág Rudolf elmondta, a mai ülés egyik lényeges feladata, hogy a felek megvitassák a Szlovénia – Magyarország Határon Átnyúló Együttmûködési Programok aktualitásait, konkrét projektjeit. Szót ejtett a térséget érintõ, alakulóban lévõ vagy már bejegyzett európai területi társulásokról is. Lényeges napirendi pontként említette meg a 2011-es munkaterv irányainak meghatározását, melynek során a magyar oldal biztosítja arról a szlovén felet, hogy 2011. elsõ fél évében a területi együttmûködéseket kiemelt EU elnökségi prioritásként kezeli, valamint a közös célok mentén összehangolják tevékenységüket. A regionális fejlesztések és együttmûködés tárgykörében részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, szlovén oldalról pedig a Szlovén Köztársaság önkormányzata és regionális politikáért felelõs kormányzati hivatala. A tervezett húsz projektbõl tizenkilenc részesült támogatásban, és összesen 12 millió 822 ezer 291 euró forrást kötött le, valamint ötvenöt szlovén és negyvenöt magyar partner vett részt a megvalósításban. A továbbiakban többek között bemutatkozott a „24 Város Szövetség” - amely szlovén, magyar, osztrák önkormányzatok együttmûködésén alapszik - valamint a határon átnyúló turisztikai fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektettek az ülésen. A vegyes bizottság 2009-ben alakult meg, elsõsorban a helyi önkormányzatok közötti kapcsolatok fejlesztésére. Legutóbb 2009. novemberében Szlovéniában, Lendván ülésezett, azóta mind a szlovén, mind a magyar oldalon megújult a tagozat, tekintettel a két országban 2010. októberében lezajlott önkormányzati választásokra. A helyi és regionális hatóságok közötti határ menti együttmûködési megállapodást a két fél 2007. október 17-én, az elsõ magyar-szlovén együttes kormányülésen írta alá.

Z.A.



2010-12-16 15:39:20


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül