Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948512    








Honlapkeszites

Kanizsai civilek a vörösiszap károsultakért

December 20-án a kanizsai civilek a vöröskereszt két kisbuszával szállították el támogatásaikat Kolontárra és Ajkára. Antal Istvánné a Vöröskereszt nagykanizsai vezetõje, Balogh István a Civil Kerekasztal Egyesület soros elnöke és Budavölgyi Kálmánné az Arany Civil Egyesület elnöke kísérte el a szállítmányt és adta át a károsult családoknak az ajándékokat.

A Civil Kerekasztal Egyesület három elnökségi tagja, Antal Istvánné, Balogh István és Baráth Zoltán kezdeményezték a segítségnyújtási akciót, amihez csatlakozott az Aranyfény Civil Egyesület. A terveknek megfelelõen a támogatások finanszírozására egy jótékonysági koncertet szerveztek a partnerek december 10-én, „Himnusz az iszapkárosultakért” címmel. Kísérõ rendezvényként a „Nyújtsd a kezed” képzõmûvészeti pályázat került kiírásra, aminek eredményhirdetésére az elõadás elõtt került sor. A segélykoncert szervezésében a Vöröskereszt és a Civil Kerekasztal mellett együttmûködõ partner volt a Farkas Ferenc Zene és Aranymetszés Mûvészeti Iskola valamint a Hevesi Sándor Mûvelõdési Központ. A rendezvény bevétele 328 ezer Ft volt.


 Az így létrejött alapból a családok szükségleteinek megfelelõen nagyrészt háztartási eszközök lettek vásárolva. Ebben partner Varga Andrea a Kristály-völgy Terület- és Vidékfejlesztési Egyesület vezetõje volt, aki október 5-tõl a mai napig koordinálja a helyszínen az adományokkal kapcsolatos tevékenységet. Tanácsára nem készpénzt, hanem a mindennapokban szükséges eszközöket vásároltak, célirányosan az adott háztartás igényének megfelelõen. Így kapott karácsonyi ajándékcsomagot 13 kolontári iskolás gyermek, és segélycsomagot 10 kolontári és 6 devecseri család.

A családok a joszolgalat.hu honlapon tették közzé igényüket. A lista éllovasa a kávéfõzõ volt, mivel van, aki hónapok óta nem tudott kávét inni. A listán emellett vasaló, ruhaszárító, botmixer, vasalódeszka, porszívó, fritõz, gofrisütõ, szendvicssütõ, tepsi, pohárkészlet, turmixgép, gyümölcscentrifuga, vízforraló szerepelt. Van, akinek a világirodalom remekei könyvsorozatra volt igénye, amit az Aranyfényesek tudtak teljesíteni.
Az Aranyfény Civil Egyesület más úton járt, mint a Kerekasztal, õk tartós élelmiszert (étolaj, liszt, cukor), konyha és lakás felszerelési tárgyakat, könyveket gyûjtöttek az általuk mûködtetett Munkás úti adományközpontban. Az egyik kisbusz csak az õk felajánlásaikkal telt meg.

A csoport december 20-án elõször Kolontárt vette célba, ahol a kisgyermekek ajándékait, valamint a tartós élelmiszer csomagokat adták át, majd Ajkára mentek az érintett családokhoz, mivel õk még ott élnek albérletben. A Bányász sportcsarnok elõtt történt meg az adományok átadása, ahol Varga Andrea fõkoordinátor és munkatársa Soha Zita voltak segítették a kanizsai civileket az osztásban.

A helyi önkéntesek megköszönték a felajánlásokat és jelezték, hogy 2011 májusában újra szükség lenne a civil társdalom segítségére. Ekkorra készülnek el az új lakóházak Kolontáron és Devecserben és a költözéssel, a családi házak berendezésével kapcsolatban kérik a segítséget.

Budavölgyi Kálmán



2010-12-21 12:32:42


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül