Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56895191    








Honlapkeszites

Intenzív havazás nehezíti a közlekedést az ország északi területein

Az ország északi területein jelenleg is intenzíven havazik. A nagy mennyiségû csapadék, illetve a nagyon alacsony hõmérséklet miatt a fõ- és mellékutakon egyaránt téliesek az útviszonyok. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel folyamatosan dolgozik a hóeltakarításon és a síkosságmentesítésen. A 0 fok alatti hõmérsékletben viszont a kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak késõbb érvényesül. A közútkezelõ ezért arra kéri a közlekedõket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van.


Az ország északi területein órák óta intenzíven havazik (a havazás immár elérte Fejér megyét is). Ennek következtében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által a térségben üzemeltetett fõ- és mellékutakon is igencsak téliesek az útviszonyok. Ezért a cég a havazásban érintett helyeken szinte a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. Így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több száz gép dolgozik, emellett a közútkezelõ szakemberei is 12 órás váltásban végzik feladataikat. A hó eltakarítását folyamatosan végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ugyanakkor a nagy intenzitású havazás miatt ezen munkák elvégzése rendkívül idõ- és energiaigényes, ezért míg nem szûnik meg a havazás, sajnos nem várható gyors javulás a közlekedésben.

További nehézséget okoz a társaságnak, hogy 0 fok alatti hõmérséklet esetén a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak késõbb érvényesül, a sózás -8 fok alatt pedig hatástalan. Ezért a cég érdesítõ anyagokat, homokot, apró kõzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedõket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás elõtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról. A téli útviszonyok között pedig különös körültekintéssel és megfelelõen megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag mûszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott jármûvekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetrõl a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform szolgálatától (elérhetõségek a www.kozut.hu) lehet aktuális információkat szerezni.

Ha valaki elakadna jármûvével az intenzív havazás miatt, hívja a tûzoltóság szakembereit a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

További információ

Pécsi Norbert Sándor
kommunikációs csoportvezetõ
Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Telefon: 06-30-866-2433
E-mail: pecsi@kozut.hu



2010-12-29 07:56:25


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül