Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56894408    








Honlapkeszites

Tartsuk be a jégen tartózkodás szabályait!

A tél java még hátravan, és a szabad tavakon sportolóknak, jégkitermeléssel foglalkozóknak, illetve mindenkinek, aki befagyott tó vizére lép, fokozottan figyelniük kell a szabályok betartására.

- A téli idõszak beköszöntével jellemzõen csökken a levegõ hõmérséklete és amikor az fagypont alá süllyed, a szabad vizek felülete fagyásnak indul. A Nagykanizsai Rendõrkapitányság illetékességi területe bõvelkedik szabad vízfelületekben, amelyek – ha nem kellõ óvatossággal és felelõsséggel cselekszünk – veszélyeket hordoznak magukban.


A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, ha a jég kellõ, megfelelõ szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. (Ahhoz, hogy a jégrõl elmondható legyen, hogy az kellõ szilárdságú, teljesülnie kell több feltételnek, mint annak, hogy a jég minden pontjában legalább tizenkét cm vastagságú, a felszíne sima, a fagyás idõpontjában erõs, viharos szél nem fújt.)
Szabad vizek jegén tartózkodásra vonatkoznak jogszabály által meghatározott bizonyos tilalmak is, így tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, jármûvel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötõk és veszteglõhelyek területén, illetve folyóvizeken.
Aki a szabad vizek jegén tartózkodással kapcsolatos szabályokat megszegi, azzal szemben helyszíni bírság szabható ki, illetve vele szemben a jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt szabálysértési eljárás is kezdeményezhetõ. A tilalmakat, illetve a veszélyhelyzetre történõ figyelmeztetést mindenki vegye komolyan és nem azért, mert az intézkedõk eljárást kezdeményeznek a jogsértõvel szemben, hanem azért, hogy ne következzen be baleset, vagy tragédia.
Aki jégen jégkitermelést folytat vagy a halak oxigén ellátását biztosító, egy négyzetméternél nagyobb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet egy méteres magasságban elhelyezett, legalább tíz-tíz centiméter széles, piros-fehér csíkozású korláttal ellátni. A kihelyezõ a jégmentessé vált területet jelzõ eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztetõ jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszûnésekor. Aki a jégen egy négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább ötven méterrõl jól felismerhetõ módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (például nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. Jégkitermelés vagy más jégen történõ munkavégzés esetén a munkáltató köteles figyelõszolgálatot szervezni és mentõ eszközöket biztosítani.- foglalta össze a szabad vizeken tartózkodással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Lovkó Balázs rendõr fõhadnagy.



2011-01-03 11:12:08


További hírek:


KÖZÉRDEK ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül