Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948812    








Honlapkeszites

Megnyílt a nagykanizsai kormányablak

A Kormány a „Jó Állam” kialakítása érdekében – a 2010. szeptember 1-jén megkezdett középszintû területi közigazgatási reform keretében – 2011. január 1-jén a fõvárosban és minden megyében létrehozta a kormányhivatalokat. Január 3-án, az év elsõ munkanapján megnyíltak a fõvárosi és a megyei kormányhivatalok ügyfélszolgálati irodái, az úgynevezett kormányablakok.

A Munkaügyi Központban kialakított nagykanizsait a nemzeti színû szalag átvágásával Rigó Csaba zalai kormánymegbízott, Nagy Kálmán, a Zala Megyei Közgyûlés alelnöke, Cseresnyés Péter polgármester és Dr. Sifter Rózsa hivatalvezetõ, megbízott fõigazgató avatta fel ünnepélyesen.


A kormányhivatalok a fõvárosi, illetve a megyei közigazgatási hivatalok bázisán jöttek létre úgy, hogy e hivatalokba beolvadt tizennégy, a Zala megyeibe tizenkettõ dekoncentrált államigazgatási szervezet is. Az integráció folytán a Zala Megyei Kormányhivatal mintegy 710 fõvel alakult meg átcsoportosítások révén. A kormányhivatalok általános ügyfélszolgálati helyszínei 29 ügykört fognak intézni a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban. A végleges szervezetet a Kormány 2013. év végére állítja fel, az állammal kapcsolatos összes hatósági ügyet addigra a kormányablakokban lehet intézni. Az országban összesen 29 kormányablak nyílt meg, Zala megyében kettõ, egy Zalaegerszegen és egy Nagykanizsán. Az integrált ügyfélszolgálati irodák hétfõtõl péntekig reggel 8 órától este 20 óráig tartanak nyitva.
Saját hatáskörben egyelõre tizenhárom féle ügyben járhat el a kormányablak: biztosítási jogviszony, elektronikus tulajdoni-lap másolat lekérdezése, elektronikus térképmásolat, ügyfélkapu létesítése, utazási költségtérítés egészségbiztosítási ellátás igénybevétele kapcsán, egyéni vállalkozói tevékenység bejelentése, engedélyezése, társasházkezelõi és ingatlan-kezelõi tevékenység bejelentése, telepengedélyezési eljárás, üzletszerûen folytatni kívánt ingatlanközvetítõi, vagyonértékelõ és közvetítõ tevékenység bejelentése. Közremûködõ hatóságként intézhetõ: gyermekgondozási segély igénylése, anyasági támogatás, családi pótlék, gyermeknevelési támogatás, egyéni vállalkozói igazolvány igénylése, hatósági bizonyítvány igénylése az egyéni vállalkozók nyilvántartásából való eltiltás méltányosságból történõ mellõzése. Irányító tájékoztatás nyújtása: terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj igénylése, magyar igazolvány, magyar hozzátartozói igazolvány, diákkedvezmények bejegyzése, visszavonása. A bemutatott külföldi okirat elfogadhatóságának elbírálása, amennyiben nem magyar állampolgár Magyarországon kíván házasságot kötni. Magyar állampolgár külföldi házasságkötéséhez tanúsítvány kiadása.
Az avatási ünnepség végén a történelmi egyházak képviselõi megszentelték az új létesítményt, majd az iroda munkatársai letették az esküt.
B.E.

(További képek a galériában)



2011-01-04 10:06:01


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül