Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949087    








Honlapkeszites

Folytatódik a rekonstrukció

Április végéig befejezõdik a Bolyai János Általános Iskola rekonstrukciójának elsõ üteme. Az intézmény keleti oldalának földszintjén, a folyosón és a tantermekben jelenleg a festés befejezõ munkálatai zajlanak, míg a déli szárnyon megkezdték a festés elõkészítõ munkálatait a Z-PANNON Építõipari és Kivitelezõ Fõvállalkozó Kft. szakemberei.

A város önkormányzata még 2007 októberében nyújtotta be a „Lehetõség kell a jelennek, hogy legyen esély a jövõnek” - Infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztése a nagykanizsai Bolyai János Általános Iskolában címû pályázatát, mely 191 millió 65 ezer 644 forint vissza nem térítendõ támogatásban részesült. Az önkormányzat az egyszerû közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2010. augusztus 3-án kötött szerzõdést a kivitelezési munkákra a nyertes ajánlattevõvel, mely után átadták a munkaterület, és megkezdõdhetett a munka.


A felújítás során – mely az I. ütemben a pince- és a földszintet érinti - megtörténik a pinceszint teljes rekonstrukciója, utólagos víz- és hõszigetelése, a lábazat, a nyílászárók, burkolatok cseréje és a helyiségek akadálymentesítése. Megújul az épületgépészeti- és villamossági rendszer, valamint az épület Erzsébet téri homlokzata, és visszaállítják a kapuk fõbejárati funkcióját.
Az épület építésének pontos idejére nincsenek adatok, ellenben az bizonyos, hogy a XVIII. század közepe táján épült nagy méretû uradalmi vendégfogadónak. Arról sincsenek adatok, hogy az épület mikor kapta a Zöldfa vendéglõ és Szálloda nevet. A kiegyezést követõ államszerkezeti reform keretében Nagykanizsán is meg kellett oldani a bíróságok elhelyezését, így 1880-ban ebben az épületben kapott helyet a bíróság Igazságügyi Palota néven. A bíróság és az ügyészség 1937-ben elköltözött, az épület sorsára vonatkozóan 1937-tõl 1943-ig nincsenek pontos adatok, azonban 1943-1945 között internálótábor volt. Ezután rendõr-akadémia kapott itt helyet, majd 1950 januárjától tûzoltó-tanosztály kezdte meg mûködését az épület egy részén. 1952-tõl iskola lett, ezt a funkció tölti be a mai napig. A barokk fõépület és udvari épület M III-as mûemléki kategóriába tartozik.
B.E.



2011-01-04 12:23:46


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül