Ma 2025. 4 8.
Dénes, Valér, Valter napja van.
Látogatók száma : 57514850    








Honlapkeszites

Répafõzõ Verseny tizenegyedszer

A tizenegyedik Répafõzõ Versenyre készülnek a miklósfaiak, amelyre még szerdáig lehet jelentkezni a hagyományos és nem hagyományos répás ételek kategóriájában.

A miklósfai asszonyok híresek kiváló répás ételeikrõl, hiszen különleges módos savanyítják a répát, ebbõl készítik sajátos és nem mellékesen nagyon finom fogásaikat. A Közmûvelõdési és Városszépítõ Egyesület, valamint a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület összefogásával tavaly világrekordot állítottak fel a miklósfaiak, melynek alkalmával ezerhétszázötvenhárom adag csülkös-babos répa készült el egy kétezer literes bográcsban. A verseny megrendezésével az a cél, hogy a miklósfai, jellegzetes alapanyagú ételt minél szélesebb körben megismerjék, ezáltal is öregbítve a miklósfai városrész és a város jó hírnevét az országhatáron belül és kívül is.


Január tizenötödikén, a fesztivál napján elõször mutatják be a Répakönyvet, amely emléket állít mindazoknak a miklósfaiaknak, akik megteremtették és ápolták a miklósfai savanyú répa hagyományát. A könyv tartalmazni fogja Miklósfa helytörténeti ismertetését, az eddigi répafõzõ versenyek történetét, a tarlórépa termesztésével és gasztronómiai felhasználásával kapcsolatos információt és nem utolsó sorban sok-sok receptet képekkel illusztrálva.
A versenyre benevezett ételek minõsítését szakértõ zsûri végzi, akik nem ismerik a versenyzõk személyét, és a versenykiírásnak megfelelõen pontrendszerben értékelnek. A tavalyi évhez hasonlóan a verseny szakmai munkáját a Kanizsa és Környéke Gasztronómiai Egyesület végzi Prikryl József vezetésével. Újdonság lesz, a tavalyi verseny tapasztalataiból okulva, hogy a hagyományos ételek kategóriában egy helyi zsûritag fogja felügyelni, az eredeti, miklósfai ízek érvényesülését. Szerdái még jelentkezhet a versenyre, aki szívesen csillantaná meg (répa)fõzõ- tehetségét és vállalkozik a tíz fõre való fõzésre. A hagyományos miklósfai savanyított répából készült ételek kategóriájába a paradicsomos, húsos, babos, tejfölös, csülkös répa tartozik, a nem hagyományos répás ételek közé pedig szinte bármilyen répás egytálétel, répás rétes és egyéb ételkülönlegesség. Egy versenyzõ mindkét kategóriában nevezhet, fõztjét pedig a verseny napján, tizenötödikén déltõl kettõig kell leadnia a miklósfai Mindenki Házában, méghozzá olyan edényben, amelyben a melegítés megoldható. Aki ezt elmulasztja, a versenyen már nem tud indulni, ezért kérnek mindenkit a szervezõk, hogy tartsák be a megadott idõpontot. Eredményhirdetés este nyolckor lesz, de addig is számos kulturális program szórakoztatja a nagyérdemût, így lesz természetfotó-kiállítás, néptáncbemutató, a Murakeresztúri Tambura zenekar elõadása, a répavacsora után pedig bál és tombolasorsolás zárja a napot.
Z.A.



2011-01-10 11:50:31


További hírek:


KRÓNIKA ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül


ablak bezárása
loading
SlideShow megállításaSlideShow elindítása