Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56892508    








Honlapkeszites

Kapcsolatfelvétel Nagykanizsa és Kapronca között

Zvonimir Mrsic-t, Kapronca polgármesterét és küldöttségét fogadta irodájában pénteken Cseresnyés Péter polgármester. Az egy órás beszélgetés során felvetõdött gondolatokat sajtótájékoztatón ismertették a polgármesterek.

Cseresnyés Péter elöljáróban megjegyezte, egy beszélgetés alkalmával Horváth Zoltán felvetette neki, jó lenne, ha a határunk közelében lévõ Kapronca bemutatkozhatna városunkban, majd azt követõen Nagykanizsa is Kaproncán.


Továbbá teremtsünk olyan fórumokat, aminek a segítségével a különbözõ földrajzi területeken mûködõ vállalkozások megtalálhatnák egymást. Fel lehetne éleszteni a régebben jól mûködött gazdasági együttmûködést, melynek elsõ lépését jelentené a kapcsolatfelvétel. Cseresnyés Péter hangsúlyozta, szorgalmazni fogja az együttmûködést, mely megmutatkozhat például az EU-s pályázatokon való részvételben, felsõoktatási intézmények, vállalkozók, gazdasági társaságok együttmûködésében.
Zvonimir Mrsic polgármester a két város újbóli kapcsolatfelvételérõl többek között elmondta, már régebben is történtek kezdeményezések. Nagy öröm számára, hogy sikerült újonnan kapcsolatba lépni a város polgármesterével. Talán ezek a válságos idõk a legalkalmasabbak arra, hogy kicsit betekintsünk ne csak a saját, hanem a szomszédunk „udvarába” is. Úgy gondolja, nagyobb sikert érnek el, ha a szomszédhoz fordulnak, és együtt próbálnak eredményeket elérni. Biztos benne, hogy így a nagykanizsai és koproncai vállalkozók jobb üzletet fognak kötni. Ehhez akarják biztosítani a keretet a vállalkozók számára. A mai találkozó elsõ lépéseként megállapodtak néhány konkrétumban. A nagykanizsaiak tapasztalataira alapozva EU-s pályázatok készítésében szeretnének segítséget kérni, és két IPA-pályázaton szeretnének közösen részt venni. Ma is létezik együttmûködés a két város vállalkozói között, amit két város lakosságának érdekében bõvíteni szeretnének.
Zárógondolatként Cseresnyés Péter megjegyezte, örül a kezdeményezésnek, és bízik benne, az elsõ lépéseket a következõ célok megvalósítása követi, hiszen a kapcsolatfelvételt tartalommal akarják megtölteni. A mostani már a sokadik olyan jellegû találkozó, amikor a határainkon túl nyúlva próbálnak Nagykanizsának partnereket találni, és talán felhívják a vállalkozók figyelmet arra is, hogy a határon túl 50-60 kilométerre van egy jelentõs ipari potenciállal rendelkezõ város, ahova érdemes ellátogatni. A delegációval eljött az ottani Inkubátorház vezetõje, akivel megvizsgálják, mi módon kezdhetné el Nagykanizsán a tevékenységét egy horvát vállalkozó, vagy fordítva, egy kanizsai Kaproncán.
A két polgármester egyetértett abban, hogy ebben a térségben kell megtalálni azokat a lehetõségeket, amelyek az itt élõk számára munkát adhatnak, és amelyhez a települések vezetõinek kell megteremteni a kereteket.
B.E.



2011-01-21 14:22:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül