Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948703    








Honlapkeszites

Freedom is not free

A koreai háború központi emlékmûvének felirata szentenciaszerû tömörséggel fejezi ki, amit mi úgy fordítanánk: A szabadságot nem adják ingyen. Január 26-án, szerdán 17 órakor Cseresnyés Péter polgármester, országgyûlési képviselõ nyitja meg a Halis István Városi Könyvtárban a Nem haltak hiába: Korea, 1950-53 címû kamara kiállítást. Ekkor teszi két kattintással elérhetõvé a középiskolás vetélkedõ feladatlapját a kommunizmusaldozatai.multiply.com oldalon. A Nagykanizsai Polgári Egyesület ugyanis immár tizedik alkalommal emlékezik a 20. század egyik legvéresebb diktatúrájának áldozataira - tájékoztatta lapunkat az egyesület elnöke, Kóré Péter.


- Egyik legvéresebbet mondott, mire gondol?
- Arra, amelyrõl elõzõ években is szóltunk. A nemzeti szocialista és a kommunista rémtettek egyformán elítélendõek, nem alkalmazható kettõs mérce. Kelet-Európa népei számára a 2. világháború vége nem fölszabadulást, hanem egy újabb megszállás kezdetét jelentette. Két éjszaka nappal nélkül - idézte volt erre a tényre a könyvcímet Szájer József az Európa Parlamentben. Ám míg az elõbbi felelõseit Nürnbergben elítélték, az utóbbinak vezetõi politikai hatalmukat 1990 körül átmentették gazdaságira. Éppen múlt vasárnap vetítették a moziban Dézsy Zoltán errõl is szóló remek filmjét. Az ügynökök a paradicsomba mennek volt a címe.
- Most mégis Koreába viszik el a látogatót, mi ennek az oka?
- Rá kellett döbbenjünk, mi itt Európában nagyon sajnáljuk magunkat. Pedig Ázsia - akár számokban, akár idõtartamban - még többet szenvedett a kommunizmustól. Õk is megtapasztalták a két éjszakát: a japán megszállás után a vörös önkényuralmat. Sõt ez érvényes - errõl is szól kiállításunk- Koreában az északról 1950-ben indult terjeszkedést feltartóztató, zömében amerikai katonákból álló ENSZ csapatokra is. A világháború hosszú küzdelmei után pár évvel újra hadba kellett szállniuk a demokrácia védelmében. Ha bepillantunk - tárlatunk erre lehetõséget ad -Észak-Korea mai életébe, megértjük, mitõl mentette meg a dél-koreaiakat annak a több tízezer hõsi halottnak az áldozata. Ezért nevezte Obama elnök a minap gyõzelemnek az 1953 óta tartó patthelyzetet. Mint említettem, Nem haltak hiába a címe kiállításunknak. Hozzáteszem: ne feledkezzünk meg az életben maradottak, a megrokkantak szenvedéseirõl sem.
- Áldozat. Kettõs jelentése van ennek a szónak.
- Valóban. Egy ragadozó prédáját is ennek nevezzük, és azt is, aki ellenáll, s bár alul marad, az ügy, amiért életét adja, gyõz.
- Márai Sándor, tavalyi kiállításuk személyisége ezt híres 1956-os versében így fejezte ki: Mindig új élet lesz a vérbõl.
- Pontosan. Freedom is not free. A koreai háború központi emlékmûvének felirata szentenciaszerû tömörséggel fejezi ki, amit mi úgy fordítanánk: A szabadságot nem adják ingyen. Mi, magyarok történelmünk során sokszor tanújelét adtuk, nagyon is értjük ezt az igazságot. A hatalmas távolság ellenére ezért olyan közeli számunkra ez a történet.
- Mit tapasztalt? Az, hogy hatalmas véráldozattal föltartóztatták a kommunisták hódítási kísérletét, mennyire közismert a mai Magyarországon?
- Amerikában is az Elfelejtett háborúnak nevezik a koreait. Hogyan várhatnánk ismeretét idehaza? Ám középiskolás vetélkedõnkön - az elõzõ éviekhez hasonlóan - nem tételezünk föl elõzetes ezirányú tanulmányokat. A kamara kiállítás figyelmes megtekintésébõl - biztos vagyok benne - eredményesen megoldható a feladatlap. Az eredményhirdetésre a február 25-i megemlékezésen kerül sor, addig látogatható a tárlat is. És kedves kötelességemnek teszek eleget, amikor ehelyütt is megköszönöm a Panem Kiadó ügyvezetõjének, Tarr Zsuzsának, amiért hozzájárulásával a kiállításhoz felhasználhattuk Henry Kissinger Diplomácia c. mûvét.
- Alig ért véget Ötvenhatos versünnepük, már a január 1-jei Petõfi ünnepre készültek. Jövõ hét szerdáján pedig már új kiállítással jelentkeznek. Honnan ez az energia?
- Egyik kedvenc idézetemmel szólva - Bosco Szent Jánostól származik - Legyünk vidámak, tegyünk jót, a verebek pedig csak hadd csiripeljenek.
K.H.



2011-01-24 08:35:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül