Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56949230    








Honlapkeszites

Megváltozott az ÁNTSZ neve

 A nevet hirdetõ tábla új, a hatáskör azonban ugyanaz a volt ÁNTSZ kanizsai, Csengery utcai irodáiban. A kormányablakok megnyílásával ugyanis ez az intézmény is új nevet kapott, a további tudnivalókról dr. Buzás Judit kistérségi tiszti fõorvos tájékoztatta lapunkat.

- Kormányhatározat született arról, hogy melyek azok az államigazgatási szervek, amelyek a kormányhivatal alá tartoznak, így került ebbe a körbe az ÁNTSZ is. A kormányzati tervek szerint 2013 december 31-ig fogják megvalósítani ezt az újfajta közigazgatási gyakorlatot. A feladatok és a hatáskörök, valamint az ügyfélfogadási idõpontok jelenleg nem változtak, viszont új nevet kaptunk: Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Nagykanizsai, Letenyei, Zalakarosi Kistérségi Népegészségügyi Intézete lett az ÁNTSZ.


 Az általános ügyek tekintetében a kormányablak nyújt széleskörû tájékoztatást, hogy adott ügyeket mikor és milyen hatóságnál intézheti az ügyfél, illetve adott ügy kapcsán milyen kérelmet, formanyomtatványt szükséges benyújtani. A kormányablak segítséget nyújt ezek kitöltésében, a csatolandó dokumentumok ellenõrzésében is. A régi ügyfélfogadási idõpontokban kereshetnek minket az ügyfelek, így hétfõn és pénteken reggel kilenctõl délig, szerdán pedig a délelõtti idõpont mellett délután kettõtõl négyig folyik az ügyintézés. Egyedül a temetési ügyek intézésére nem vonatkoznak ezek az idõpontok, hiszen törvény írja elõ, hogy kilencvenhat órán belül el kell temetni a halottat. Ebben az esetben teljes munkaidõben fogadjuk az ügyfeleket. A Családvédelmi Szolgálat ügyfélfogadása is változatlan, hétfõ, csütörtök 8-16 óráig, a pénteki napon, nyolctól délig vagyunk.
- Milyen feladatokat látnak el?
- Tevékenységünk rendkívül sokrétû. Az említett temetési ügyeken kívül hatáskörünkbe tartozik még a Járványügy, a közegészségügy területei a kémiai biztonság, az élelmezés- és táplálkozás-egészségügy, gyermek-és ifjúság-higiéné, telep- és környezet-egészségügy, a védõnõi szakfelügyelet, az ápolási szakfelügyelet, az egészségügyi igazgatás, valamint az egészségnevelés-egészségfejlesztés. Alapvetõen népegészségügyi feladatokat látunk el. A kormányhivatal létrejöttével a jó állam megvalósítása, ezen belül pedig a még jobb ügyfélbarát tevékenység kialakítása a cél. Az építésügyi, valamint a kereskedelem, vendéglátás és közétkeztetés területén, a szociális otthonok ellátásánál, vagy a gyermekvédelemnél az intézetünk szakhatóságként van jelen. A temetkezési ügyeknél és az egészségügyi szolgáltatók mûködési engedélyeknél engedélyezõ hatóságként mûködünk, valamint a veszélyes anyagok, keverékek bejelentését is ellenõrizzük, hiszen ez jogszabályi elõírás szerint igazolás köteles. A kormányablaknak minden tájékoztatást átnyújtottunk, ügyfél-tájékoztatókat, nyomtatványokat.
- Vannak olyan tevékenységek, amelyek épp a téli idõszakban aktuálisak?
- Ami jelenleg nagyon idõszerû, az a közeledõ influenza elleni védõoltások szervezése és az ezzel kapcsolatos tájékoztatás. A járványügyön belül ki kell vizsgálnunk az új fertõzõbetegségeket is, közel kilencven azoknak száma, amelyeket az orvosoknak be kell jelenteniük, mindez pedig meglehetõsen nagy adminisztrációt igényel. Szintén komoly adminisztrációt jelent a folyamatos életkorhoz kötött védõoltások szervezése, jelentések fogadása. A másik fontos feladatunk az egészségügyi szolgálatok mûködési engedélyezése, szinte nincs is olyan hét, hogy ne jelentkezne új szolgáltató illetve változásra, módosításra kérelem.
Z.A.



2011-01-24 10:42:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül