Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948285    








Honlapkeszites

Nincs influenzajárvány, de ajánlott az oltás

Tavaly novembertõl egészen a szezon végéig lehet kérni az influenza elleni oltást, indokolt járványtól tartani, mivel az influenza kiszámíthatatlan. Ezért érdemes igényelni az ingyenes oltást, különösen a célcsoportokba tartozóknak.

A Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Nagykanizsai, Letenyei, Zalakarosi Kistérségi Népegészségügyi Intézete, illetve dr. Buzás Judit kistérségi tiszti fõorvos által szolgáltatott adatok alapján január elsõ két hetében Nagykanizsán, a figyelõszolgálatra kijelölt orvosok, összesen huszonöt fõnél észleltek influenzaszerû megbetegedéseket. 2010 október huszonöt és 2011 január kilencedike között tizenhatezer adag Fluval AB oltóanyag állt a kistérség rendelkezésére, ebben az idõszakban összesen tizenkétezerkilencszáznyolcvanhét volt az oltott személyek száma. A Fluval P oltóanyag négyezer-kétszáz darab volt, ebbõl hatszáznyolcvannyolc adagot használtak fel. Érdemes odafigyelni a betegség jeleire, amelyek közül az egyik legjellegzetesebb, hogy hirtelen kezdõdik, leggyakoribb tünetei pedig a magas láz, de lehet láz nélküli is, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, nátha, fáradtság.
 


Háromféle oltást vehetnek igénybe az erre jogosultak, a háromkomponensû szezonális és pandémiás influenza elleni Fluval AB-t, a szintén háromkomponensû Vaxigrip gyermekeknek, valamint a 2009-es egykomponensû Fluval P oltóanyagot. A térítésmentes oltásokra jogosultak köre azonban a három vakcina esetében eltérõ. A Vaxigrip oltóanyaggal 6-35 hónapos korú krónikus beteg gyerekek, Fluval AB oltóanyaggal védõoltásban részesítendõk közé tartoznak a három évesnél idõsebb, súlyos betegségnek kitett betegek (például krónikus légzõszervi betegségekben szenvedõk, asztmás betegek, szív-és érrendszeri betegségben szenvedõk, immunhiányos állapotban szenvedõk), várandós nõk, huzamosabb ideig ápolt személyek, tartós szalicilát-kezelésben részesülõ gyermekek és serdülõk, valamint a hatvanöt éven felüliek egészségi állapotuktól függetlenül. A térítésmentes Fluval P védõoltást a várandós nõknek és azoknak, akik az influenza-idõszakra tervezik a gyermekvállalást, a hatvan és hatvannégy év közöttiek, az egy és huszonnégy év közötti egészséges fiatalok, az iskolákban illetve ügyfélszolgálati munkakörben dolgozók, valamint a háziállatokkal (sertés, ló, baromfi) foglalkozók.
Európában, az elõttünk álló influenza szezonban várhatóan az influenza (H1N1)v vírus mellett a szezonális (H3N2 és B) törzsek is jelen lesznek. A háromkomponensû Fluval AB ezt a három törzset tartalmazza.
Veszélyeztetett sajnos bárki lehet, még az egészségesek is, leghatékonyabban pedig a védõoltással védekezhetünk ellene. Emellett ajánlott a helyiségek gyakoribb szellõztetése, kézmosás, megfelelõ öltözködés, zsúfolt helyek kerülése, szabad levegõn tartózkodás, több zöldség-gyümölcs fogyasztása.

Z.A.



2011-01-24 10:50:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül