Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56891394    








Honlapkeszites

Megoldódnak Nagykanizsa és még tizenkét település szennyvízgondjai

Összesen egy tucat település és Nagykanizsa csatornázási gondjai oldódnak meg annak az Európai Unió által támogatott környezetvédelmi nagyberuházásnak a jóvoltából, amelynek kivitelezõi szerzõdéseit – az eredményes közbeszerzési eljárás lezárultával – pénteken írták alá a nagykanizsai Vasemberházban.

Az összesen több mint 11 milliárd forintba kerülõ, „Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” nevû projekt csatornahálózatának kivitelezését az SZK Kanizsa Konzorcium és az S-E Nagykanizsa Konzorcium végzi el, összesen 6.814.999.990 forintért várhatóan 2013 tavaszára.


Tóth Nándor, a regionális szennyvíztársulás elnöke a rendezvényen ismertette a környezetvédelmi fejlesztés részleteit, és reményét fejezte ki, hogy a kivitelezõk a vállalt határidõre és minõségben végzik majd el a munkát. A most aláírt kivitelezõi szerzõdések értelmében az SZK Kanizsa Konzorcium – a Szabadics Közmû- és Mélyépítõ Zrt. vezetésével, a Közgép Zrt. részvételével – az ún. észak-nyugati, valamint a dél-nyugati régió csatornahálózat bõvítését bonyolítja le, a tervek szerint összesen 828 nap alatt Bocska, Hosszúvölgy, Homokkomárom, Fûzvölgy, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Zalaszentbalázs, Szepetnek, Rigyác, Eszteregnye, Fityeház, Semjénháza, valamint Nagykanizsa-Bajcsa és Nagykanizsa-Korpavár városrész területén.
Az S-E Nagykanizsa Konzoricum pedig – a SADE Magyarország Mélyépítõ Kft., valamint az Euroasztfalt Kft. – a nagykanizsai Szabadhegy, valamint a belváros csatornahálózatának bõvítését, rekonstrukcióját végzi; erre 843 nap áll rendelkezésre. Mindkét szerzõdés keretében a konzorciumok feladata a részletes kiviteli tervek elkészítése is.
Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy a közel két és fél évig tartó munka során a munkaterületen egyszerre dolgozó 200-250 ember között nagy arányban lesznek helyi vállalkozások képviselõi is, amelyekre nagyban szeretnének támaszkodni. Kele Sándor Zsolt, az SE-konzorciumot képviselõ SADE nevében a lakosság türelmét kérte a munkák okozta várható átmeneti kellemetlenségek miatt.
Cseresnyés Péter országgyûlési képviselõ, Nagykanizsa polgármestere az összefogás jelentõségét hangsúlyozta, és örömét fejezte ki afölött, hogy a projekt 2013-s befejezésére az itt lakók életminõsége tovább javulhat a csatornázás teljessé válásával.
A Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás 2005. júniusában alakult azzal a céllal, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és -tisztítást biztosítson. A társult önkormányzatok a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett hozzák tetõ alá – az érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulásával. Ehhez – a projekt önerejének részbeni finanszírozására – 2008. májusában megalakították a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulatot.
2008. májusában nyújtotta be a Szennyvíztársulás a pályázati dokumentációt a Környezet és Energia Operatív Program második fordulójára, 2009. február 18-án a Kormány döntött a projekt támogatásáról, amit az Európai Bizottság 2010. júniusában hagyott jóvá. Az EB megállapította, hogy a beruházás illeszkedik a Környezet és Energia Operatív Program „Egészséges, tiszta települések” elnevezésû prioritásához, ezért érdemes az Unió Kohéziós Alapjának támogatására. A beruházás tervezett összköltsége nettó 11,1 milliárd forint.
A projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Nagykanizsa még csatornázatlan területei, valamint a környezõ települések, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs tartoznak. A projekt keretében az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyûjtõrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelõk. A beruházás keretein belül a meglevõ szennyvíztelepet technológiai fejlesztéssel alkalmassá teszik a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszíni víz – a Dencsár-árok – és közvetve a Principális-csatorna vízminõségi állapota javulni fog. A beruházás révén minimalizálható a szennyvíztisztítás környezetterhelõ hatása, megelõzhetõ a környezetszennyezés. A projekt keretében több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, 67 km gravitációs csatorna és mintegy 37 km bekötõvezeték épül. Kialakítanak 15 darab regionális és 23 darab házi beemelõ aknát, 20 darab helyi átemelõt, valamint felújítják a város központi átemelõjét is. A fejlesztés összesen több mint 3 000 új bekötést jelent. A projekt keretében a nagykanizsai szennyvíztisztító telep fejlesztésére kiírt közbeszerzésben tavasszal várható eredmény, ennél korábban, elõreláthatólag februárban írják alá a tényleges munka megkezdéséhez szükséges mûszaki ellenõri szerzõdést is.
 B.E.

(További képek a galériában)



2011-01-29 14:00:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül