Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948486    








Honlapkeszites

Kitüntetések és Magyar Gárda

A múlt hét végén nyolcvan nyugdíjast látott vendégül a nagykanizsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat, s e napon került sor a CKÖ, a Roma Nõk Országos Szervezete és az Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület által tizenharmadik alkalommal megszervezett Nemzetiségi Napra is. Az ünnepi szónoklatok fõszereplõje ezúttal a Magyar Gárda volt.


Csaknem nyolcvan nyugdíjast láttak vendégül a Bogdán János Cigány Közösségi Házban, ahol a Csapi Körzeti Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium tanáraiból verbuválódott énekkar és a diákok ünnepi mûsorral kedveskedtek az idõseknek. Itt Teleki László, a CKÖ elnöke, dr. Csákai Iván, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, valamint Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetõje köszöntötte az egybegyûlteket. Dr. Csákai Iván a kanizsai cigány kisebbségi önkormányzat indulásának körülményeit idézte fel, s emlékeztetett arra, rendkívüli pozitívumként értékeli, hogy a hagyományoknak megfelelõen az elmúlt évek jelentõs fejlõdését eredményezõ munkába is bevonták az idõseket, akiknek minden évben vacsoraesttel köszönik meg egy élet munkáját.

Bíró László, a TESZ – Generációk, Nyugdíjasok Zala Megyei Képviselete elnöke (aki nem mellesleg az elsõk között karolta fel a romák ügyét Nagykanizsán) ugyancsak köszöntötte az idõseket, s rámutatott, a mai és korábbi nemzedékeknek össze kell kapaszkodni, mert ez lehet a fejlõdés kulcsa.

Teleki László elnök ugyancsak szólt az idõsekhez, s kijelentette, örül, hogy városunkban jobb- és baloldal együtt tud mûködni a romák ügyében, ami véleménye szerint nem lehet politikai kérdés. „Ha felnõttek vagyunk és gondolkodó emberek, akkor az ügyet nézzük, s nem azt, hogy melyik politikai párthoz tartozunk” – mondta. Hozzátette: úgy hiszi, hogy a közelmúltban indított fõiskolai képzéssel ismét beírta magát a nemzetközi színtérre a kanizsai CKÖ. Teleki László azt is kiemelte, az, hogy idáig eljutottak, köszönhetõ a mindenkori települési önkormányzat támogatásának is. A politikus a sikerek mellett szólt a roma társadalom félelmérõl is, amelynek okozója a Magyar Gárda. Jelentõs elõrelépésként értékelte, hogy valamennyi parlamenti párt és közjogi méltóság elítélte a szervezetet.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetõje szintén a Magyar Gárdával kapcsolatban szólalt meg, s kijelentette: úgy véli, a gárda tagjainak nem is lenne szabad magukkal kapcsolatban a magyar kifejezést használni, mert véleménye szerint õk csak részmagyarok, hiszen a nemzet egy részét akarják kirekeszteni.

E napon került sor a Honvéd Kaszinóban a tizenharmadik Nemzetiségi Napra, melynek díszvendége ezúttal dr. Szili Katalin, az Országgyûlés elnöke volt.

Itt is Teleki László köszöntötte a vendégeket, majd Lendvai Ildikó frakcióvezetõ lépett a mikrofonhoz. A frakcióvezetõ itt is a Magyar Gárdáról beszélt, a rend, a nyugalom, a béke fontosságáról, s arról, nem szabad hagyni, hogy bakancsos, egyenruhás emberek a saját szájuk íze szerint fogalmazzák meg a rendet ebben az országban. Rámutatott, ehhez kellenek nagy, drámai lépések is. A Magyar Gárda kísértete ellen szülessenek olyan jogszabályok, amelyek megakadályozzák ilyen szervezetek létrehozását, de a jogszabály betûje sosem elég - mondta. Egyúttal követendõ példaként mutatta fel a városi és a kisebbségi önkormányzat, valamint a helyi oktatási, rendvédelmi szakemberek, továbbá civil szervezetek együttmûködését.

Göndör István frakcióvezetõ-helyettes beszédében rámutatott: egy közösségben élünk, egy nemzet tagjai vagyunk, ezért együtt kell mûködnünk.

Dr. Szili Katalin házelnök szintén leszögezte, a parlamenti pártoknak közösen kell elítélniük az elmúlt napokban történteket, a bakancsban, zászlók alatt felvonulók ellen együtt kell felemelnie hangját a magyar politikának.
– Közösen kell megvédenünk azt a nemzeti kisebbséget, amellyel szemben bármilyen rasszista eszmék zászlaja alatt masíroznak bárkik – mondta. – Ezt nem hagyhatja szó nélkül a többségi társadalom. Ebben a kérdésben mindannyiunknak egyet kell értenünk, tudnunk kell együtt gondolkodni, s ha kell, tudnunk kell ezt közösen deklarálni is. Mert mindannyiunk számára fontos a sokszínûség, fontosak azok az országszerte zajló programok, amelyek a lemaradt közösségek térségek, társadalmi rétegek felzárkóztatása érdekében készülnek.

A Nemzetiségi Napon a CKÖ-nek nyújtott segítsége okán elismerést vehetett át mások mellett dr. Nemes Zoltán, távozó megyei rendõrfõkapitány, dr. Molnár József, városi rendõrkapitány, Lukács Sándor, a Nagykanizsai Határõr Igazgatóság parancsnoka és Bajzáth László, a megyei katasztrófavédelmi parancsnokság vezetõje.

Végül köszöntötte a megjelenteket az idõközben megérkezõ Marton István polgármester is.

Horváth Attila



2007-12-20 13:26:36


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül