Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948602    








Honlapkeszites

Radiológus Nap a tájékoztatás jegyében

Mint ahogy az ország több egészségügyi intézményében, így a Kanizsai Dorottya Kórházban is megtartották az Elsõ Európai Radiológus Napot, melynek alkalmával elõadásokkal, valamint a legmodernebb mûszerek bemutatásával ismertették meg a jelen lévõkkel a radiológia fejlõdéstörténetét.

Dr. Brünner Szilveszter orvos-igazgató köszöntõ gondolataiként hangsúlyozta, elõször tartanak a kanizsai kórházban radiológus napot, amely azt a célt hivatott betölteni, hogy a lakosság is megismerhesse a képalkotó diagnosztikát. Immár száztizenhat éve, 1895-ben találta fel Wilhelm Conrad Röntgen az akkor még x-sugárnak nevezett röntgen-sugarat, tudományos munkásságáért pedig 1901-ben megkapta a Nobel-díjat. Így kezdõdött a képalkotó diagnosztika története – derült ki dr. Mendly József, a Központi Radiológiai Osztály fõorvosának elõadásából.
 


- Jelenleg közel hatszáz négyzetméteren hat orvos dolgozik a radiológiai osztályon, ahol különféle szûrõvizsgálatokat végzünk. Két éve szereztük be azt az új komputer-tomográfot (CT), amely egy másodperc alatt hatvannégy szeletes képet ad az adott testrészrõl, a 3D technológiának köszönhetõen gyakorlatilag bármilyen irányból. Emellett korszerû MR berendezéssel is rendelkezünk. – emelte ki dr. Mendly József. A szûrõvizsgálatok, ezeken belül is az emlõrák szûrésére szolgáló eljárások életet mentõ fontosságára irányította rá a figyelmet dr. Novák Enikõ, a mammográfiás részleg fõorvosa. Elszomorító adatokkal világított rá arra a tényre, mennyire kevés nõ használja ki a mammográfiás vizsgálatokat. – Sokan a fájdalomtól félve nem jönnek el a szûrésre, de a tapasztalatok szerint inkább azért tartanak tõle sokan, mert nem tudják, mi vár rájuk. Pedig a vizsgálat elõtt mindenkit felkészítünk, tájékoztatunk, és kiemeljük, hogy az eljárás nem tart sokáig. Elkeserítõ, hogy az érintett korosztálynak csak negyvenkét százaléka jelenik meg a vizsgálaton, pedig a statisztikák szerint minden hetedig nõ érintett, és a betegek közül minden harmadik páciens meghal. Pedig az ellenõrzõ vizsgálattal ez megelõzhetõ lenne, hiszen a szûrõberendezés már az egészen kis méretû rákos daganatot is képes kimutatni. – foglalta össze dr. Novák Enikõ.
Z.A.



2011-02-11 11:15:00


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül