Ma 2024. 10 18.
Lukács, Jusztusz napja van.
Látogatók száma : 56948377    








Honlapkeszites

Megszépülhet a miklósfai templom

Széleskörû összefogás révén bõvülhet és újulhat meg a miklósfai templom, amelyet mára kinõtt a gyülekezet. Mint azt Bojtor Róbert plébánostól megtudtuk, a templomot még 1765-ben építtette Festetics Kristóf gróf. Az elsõ írásos emlék a tizenharmadik századból származik, amely arról tanúskodik, hogy ezen a helyen már a magyar államiság korai idõszakában is templom állt. Az a tizenötödik században leégett, helyére újabbat emeltek, s a jelenlegi a harmadik a sorban. Utoljára 1994-ben került sor a templom részleges felújítására, akkor a tetõt tették rendbe, továbbá a külsõ és belsõ felületek burkolását végezték el.


Most az épület szigetelését, vízelvezetését kellene megoldani, amelynek érdekében a közelmúltban egy nagyon sikeres jótékonysági bálra került sor.

– Dréncsöveket építünk be a templom fundamentuma alá, s remélem, hogy megfelelõ technológiával évekre, vagy évtizedekre megoldódik az épület vizesedésének problémája – mondta Bojtor Róbert plébános. – Azonban nem ez az egyetlen feladat, amely elõttünk áll. Fel szeretnénk újítani a torony sisakjának faszerkezetét, hogy ez teljes cserét, vagy csak részleges felújítást jelent-e, elválik. Felszedjük a padlóburkolatot is, alászigeteljük, s új lapokat rakunk le. Pár évtizeddel ezelõtt valamilyen megfontolásból a kórust megkisebbítették, a gyülekezet azonban szerencsére oly mértékben gyarapodik, hogy bõvítenünk kell a templomot. Ezért a kórus eredeti állapotát állítjuk vissza, s két új, könnyûszerkezetes kórust is építünk, ami további hatvan ülõhelyet jelent majd.

Bojtor Róbert plébános jelezte, a templomrekonstrukció elsõ fázisa mintegy harmincmillió forintba kerül, ám szerencsére jelentõs összefogás bontakozott ki a városrészben az Isten Háza felújítása érdekében. A munkálatokhoz a helyi vállalkozók ajánlották fel anyagi és tevõleges segítségüket, s a plébános bírja az önkormányzat ígéretét is.

Horváth Attila



2007-12-20 13:44:25


További hírek:


KÖZÉLET ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül