Ma 2024. 9 16.
Edit, Ciprián napja van.
Látogatók száma : 56893028    








Honlapkeszites

Megoldódnak 13 település szennyvízgondjai

Megvan a mérnök, tavasszal megkezdõdhet a munka a nagykanizsai szennyvízprojektben

Kiderült, ki látja el a Nagykanizsa és még tizenkét környezõ település csatornázási gondjait megoldó, az Európai Unió által támogatott nagyberuházás mérnöki és mûszaki ellenõri feladatait, miután – eredményes közbeszerzési eljárást követõen – aláírták a szerzõdést a mérnöki feladatok és a mûszaki ellenõrzés elvégzésére az ERAG nevû konzorciummal hétfõn. Az EUROUT Mérnöki, Tanácsadó, Szervezõ és Kereskedelmi Kft. által vezetett konzorcium – amelynek másik tagja az AGROINVEST Külkereskedõ, Fõvállalkozó és Szolgáltató Zrt. – végzi a csatornaépítési projekt mellett a szennyvíztelep mûszaki ellenõrzését is, összesen 211.681.200 Ft nettó megbízási díjért.


Január végére dõlt el, hogy a várhatóan 2013 tavaszára elkészülõ, összesen több mint 11 milliárd forintba kerülõ környezetvédelmi beruházás csatornahálózatának kivitelezõje az SZK Kanizsa Konzorcium és az S-E Nagykanizsa Konzorcium lesz; a csatornaépítés általuk vállalt összege 6 814 999 990 forint. A Nagykanizsa agglomeráció csatornahálózat és szennyvíztisztító telep fejlesztése” nevû projekt másik fontos elemének, a szennyvíztisztítónak a kivitelezésére elõreláthatólag tavasszal írják ki a közbeszerzést.

A Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás 2005. júniusában alakult azzal a céllal, hogy Nagykanizsán és a környezõ, még csatornázatlan településeken megfelelõ szennyvízelvezetést és -tisztítást biztosítson. A társult önkormányzatok a beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett hozzák tetõ alá – az érintett ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulásával. Ehhez – a projekt önerejének részbeni finanszírozására – 2008. májusában megalakították a Nagykanizsa és Térsége Víziközmû Társulatot.

2008. májusában nyújtotta be a Szennyvíztársulás a pályázati dokumentációt a Környezet és Energia Operatív Program második fordulójára, 2009. február 18-án a Kormány döntött a projekt támogatásáról, amit az Európai Bizottság 2010. júniusában hagyott jóvá. Az EB megállapította, hogy a beruházás illeszkedik a Környezet és Energia Operatív Program „Egészséges, tiszta települések” elnevezésû prioritásához, ezért érdemes az Unió Kohéziós Alapjának támogatására. A beruházás tervezett összköltsége nettó 11,1 milliárd forint.

A projekt a Nagykanizsa és térsége szennyvíz-elvezetési agglomeráció még ellátatlan területeit fedi le, amelyek közé Nagykanizsa még csatornázatlan területei, valamint a környezõ települések, Bocska, Eszteregnye, Fityeház, Fûzvölgy, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Magyarszerdahely, Magyarszentmiklós, Rigyác, Semjénháza, Szepetnek és Zalaszentbalázs tartoznak.
A projekt keretében az eddig csatornázatlan területeken kiépülnek a helyi gyûjtõrendszerek, nyomóvezetékek és a hozzájuk tartozó átemelõk. A beruházás keretein belül a meglevõ szennyvíztelepet technológiai fejlesztéssel alkalmassá teszik a nagyobb hatásfokú, tápanyag-eltávolítást is megvalósító biológiai tisztításra. Ezáltal a befogadó felszíni víz – a Dencsár-árok – és közvetve a Principális-csatorna vízminõségi állapota javulni fog. A beruházás révén minimalizálható a szennyvíztisztítás környezetterhelõ hatása, megelõzhetõ a környezetszennyezés.
A projekt keretében több mint 62 kilométernyi nyomóvezeték, 67 km gravitációs csatorna és mintegy 37 km bekötõvezeték épül. Kialakítanak 15 darab regionális és 23 db házi beemelõ aknát, 20 darab helyi átemelõt, valamint felújítják a város központi átemelõjét is. A fejlesztés összesen több mint 3 000 új bekötést jelent.



2011-02-23 10:16:00


További hírek:


GAZDASÁG ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:10 - Emlékül